Przyszedł (zresztą co jakiś czas przychodzi) taki dzień, że
nic nie chce się robić, ciężko nawet z łóżka się zwlec. Nic,
tylko leżeć, oglądać filmy lub czytać książkę, żeby
rzeczywistość chociaż na chwilę przestała istnieć. Nawet
gotować mi się nie chciało, ale kupiłam ostatnio piękne różowe
papilotki na babeczki, a jak wiadomo nowy nabytek w kuchni to
największy motywator i pretekst, żeby coś w tej kuchni
wykombinować. No więc wypadło na słodkie. Pierwsz myśl -
babeczki z jakimiś owocami. A że w domu zazwyczaj ostatnio na stole
można spotkać śliwki (w tym roku śliwki mają u mnie pierwsze
miejsce!) zdecydowało się samo - babeczki ze śliwkami. Druga myśl
- będzie chrupiąco, dodam na wierzch płatki owsiane, nananana
genialnie! A tu niespodzianka, mama ukradła wszystkie płatki
owsiane na owsianke i ciasteczka... Obeszłam się smakiem. Ale
potrzeba jest matką wynalazków, wyszperałam orzechy włoskie - ta
daam. Do podstawowego przepisu na muffiny dodałam szczyptę
cynamonu, na górę plasterki śliwki posypane cukrem i proszkiem z
orzechów. Teraz jakoś chyba przetrwam dzień.
Składniki (na 12 muffinów):
2 szklanki mąki
pół szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 szklanka mleka
1 duże jajko
pół szklanki oleju
szczypta (ok. pół łyżeczki) cynamonu
oraz:
2-3 duże śliwki
garść orzechów włoskich
cukier do posypania muffinów na wierzchu
Sposób przygotowania:
W jednej misce wymieszaj suche składniki (mąkę przesiej), a w
drugiej mokre. Wsyp suche składniki do mokrych i szybko połącz
trzepaczką lub łyżką, nie musi być dokładnie bo muffiny będą
wtedy zbite i twarde. Nakładaj do papilotek do 2/3 wysokości.
Śliwki przekrój na pół i tnij cienkie półplasterki. Wyłóż
ok. 4 plasterki na wierzch każdej babeczki, posyp cukrem i
zmielonymi na proszek (lub drobno posiekanymi) orzechami. Wstaw do
piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut. Przed wyciągnięciem
sprawdź czy są upieczone nakłuwając je patyczkiem/wykałaczką -
jeśli jest suchy, możesz je wyjąć i szamać nawet na ciepło.
Smaczności.
nomnomy, potwierdzam, na zły dzień idealne!
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie się zapowiadają.
OdpowiedzUsuń