środa, 20 sierpnia 2014

Muffiny ze śliwkami i orzechową skorupką

   Przyszedł (zresztą co jakiś czas przychodzi) taki dzień, że nic nie chce się robić, ciężko nawet z łóżka się zwlec. Nic, tylko leżeć, oglądać filmy lub czytać książkę, żeby rzeczywistość chociaż na chwilę przestała istnieć. Nawet gotować mi się nie chciało, ale kupiłam ostatnio piękne różowe papilotki na babeczki, a jak wiadomo nowy nabytek w kuchni to największy motywator i pretekst, żeby coś w tej kuchni wykombinować. No więc wypadło na słodkie. Pierwsz myśl - babeczki z jakimiś owocami. A że w domu zazwyczaj ostatnio na stole można spotkać śliwki (w tym roku śliwki mają u mnie pierwsze miejsce!) zdecydowało się samo - babeczki ze śliwkami. Druga myśl - będzie chrupiąco, dodam na wierzch płatki owsiane, nananana genialnie! A tu niespodzianka, mama ukradła wszystkie płatki owsiane na owsianke i ciasteczka... Obeszłam się smakiem. Ale potrzeba jest matką wynalazków, wyszperałam orzechy włoskie - ta daam. Do podstawowego przepisu na muffiny dodałam szczyptę cynamonu, na górę plasterki śliwki posypane cukrem i proszkiem z orzechów. Teraz jakoś chyba przetrwam dzień.


Składniki (na 12 muffinów):
2 szklanki mąki
pół szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 szklanka mleka
1 duże jajko
pół szklanki oleju
szczypta (ok. pół łyżeczki) cynamonu

oraz:
2-3 duże śliwki
garść orzechów włoskich
cukier do posypania muffinów na wierzchu


Sposób przygotowania:
W jednej misce wymieszaj suche składniki (mąkę przesiej), a w drugiej mokre. Wsyp suche składniki do mokrych i szybko połącz trzepaczką lub łyżką, nie musi być dokładnie bo muffiny będą wtedy zbite i twarde. Nakładaj do papilotek do 2/3 wysokości. Śliwki przekrój na pół i tnij cienkie półplasterki. Wyłóż ok. 4 plasterki na wierzch każdej babeczki, posyp cukrem i zmielonymi na proszek (lub drobno posiekanymi) orzechami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut. Przed wyciągnięciem sprawdź czy są upieczone nakłuwając je patyczkiem/wykałaczką - jeśli jest suchy, możesz je wyjąć i szamać nawet na ciepło. Smaczności.



2 komentarze: