środa, 1 czerwca 2016

Kompot z rabarbaru i truskawek

   Czy pamiętacie ten jedyny w swoim rodzaju smak domowego kompotu? Chyba przyznacie mi rację, że na upalne dni nie ma nic lepszego niż szklaneczka tego schłodzonego napoju. Jesteśmy w środku sezonu na rabarbar, więc możecie go kupić bardzo łatwo (lub ładnie poprosić sąsiada/sąsiadkę, która ma rabarbar na działce). Polskie truskawki również już się pojawiły, a z nimi wszystko smakuje lepiej :) Do przygotowania wystarczą 4 składniki: truskawki, rabarbar, woda i odrobina cukru. Ewentualnie do smaku skórka i sok z cytryny.


Składniki (ok.2l kompotu)
3 łodygi rabarbaru
ok.300g truskawek (nie odmierzałam, wrzuciłam kilka garści)
1,5l wody
łyżka cukru
ewentualnie sok i skórka z jednej cytryny

Sposób przygotowania:
Rabarbar pokrój na 2cm kawałki, wrzuć do dużego garnka razem z truskawkami i podgrzewaj na średnim ogniu, aż puszczą sok. Dodaj łyżkę cukru (jeśli lubisz słodkie kompoty lub dodajesz sok z cytryny, wówczas dorzuć jeszcze jedną łyżkę cukru) i rozgnieć owoce łyżką. Teraz możesz dodać sok z cytryny i otartą skórkę. Zalej wodą i gotuj ok.10 minut. Odstaw do wystudzenia, następnie odcedź i przelej do dzbanka. Podawaj z lodem, miętą lub cząstkami cytryny. 


Milion smaków truskawek - edycja trzecia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz