Pieczony Pan Burak chodził za mną od dłuższego czasu razem z Panią Soczewicą. Jeszcze nigdy nie przygotowywałam buraków w ten sposób, ale smak jest o niego lepszy od tego gotowanego. Zagadką był dla mnie też ser kozi (czy dobrze będzie komponował się z burakiem i soczewicą), ale jest to klasyka smaków, więc żadnego ryzyka, że nie wyjdzie nie było. Ser kozi idealnie podbił smak buraczków i soczewicy. Zainspirowałam się przepisem jednej z moich ulubionych szefów/kucharzy/blogerów Rachel Khoo, na sałatkę z zielonej soczewicy puy z serem kozim, do którego dodała gotowanego buraka pokrojonego w plastry. Ja, zamiast orientalnej soczewicy puy, wzięłam zwykłą, dołożyłam kurczaka w ziołach, a buraka upiekłam w occie balsamicznym. Jak dla mnie - mistrzostwo świata!
Składniki (na 2 porcje):
3 małe/średnie buraczki
2 piersi z kurczaka
1 woreczek soczewicy (lub 3/4 szklanki)
ok. 100g sera koziego
szczypta soli i pieprzu
po pół łyżeczki suszonego oregano, tymianku i rozmarynu
szczypta pieprzu cayenne i mielonego kminku
Marynata do buraczków:
3 łyżki oliwy
3 łyżki octu balsamicznego
łyżka miodu (opcjonalnie cukru)
szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
Zrób marynatę do buraczków - wszystko dokładnie wymieszaj (możesz to zrobić trzepaczką/rózgą w małym naczyniu lub wymieszać energicznie w małym słoiczku do połączenia składników). Buraczki wyszoruj, obierz, pokrój w ćwiartki (lub ósemki jeśli są większe), marynuj ok. 10 minut. W tym czasie opłucz, oszusz i pokrój kurczaka w paski, przypraw ziołami, pieprzem cayenne, kminkiem oraz solą i pieprzem. Wstaw do lodówki. Do naczynia żaroodpornego (lub na blaszkę) włóż buraczki wraz z marynatą i piecz w 170 °C przez ok. 45-60 minut, sprawdzając delikatnie nożem/patyczkiem czy są miękkie. Soczewicę przygotuj zgodnie ze wskazówką na opakowaniu - zazwyczaj zalej wodą ponad soczewicę, posól i gotuj przez ok.30 minut (musi być miękka ale nadal aldente i nierozgotowana). Przed końcem gotowania soczewicy i pieczeniem buraczków usmaż kurczaka na złoto. Na talerz wyłóż soczewicę, kurczaka, pieczone buraczki, a wszystko posyp serem kozim. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz