środa, 27 maja 2015

Tarta ze szpinakiem i fetą

Uwielbiam tarty! Zarówno na słono jak i na słodko, na zimno jak i na ciepło. Mięsne, warzywne, z owocami lub twarożkiem - za każdym razem są rewelacyjne. Podstawę stanowi ciasto - można zrobić kruche, jeśli jednak masz mało czasu dobrym rozwiązaniem jest gotowe ciasto francuskie.
Tym razem ciasto kruche zrobiłam sama (praktycznie z dwóch składników), podpiekłam 5 minut, a na wierzch wyłożyłam szpinak, fetę i pomidorki koktajlowe - połączenie idealne.

Składniki (na 4-5 porcji, okrągła forma do tarty):
ciasto:
200 g mąki
100 g twardego zimnego masła
szczypta soli
tyle zimnej wody aby powstało zwarte, nieklejące ciasto
łyżeczka masła do nasmarowania formy

nadzienie:
opakowanie mrożonego szpinaku
ok. 10 pomidorków koktajlowych
ok. 150 g sera typu feta
2 jajka
pół szklanki mleka
4 łyżki śmietany (możesz użyć jogurtu)
ząbek czosnku
łyżka oliwy
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu cayenne
sól, pieprz do smaku
świeża bazylia do dekoracji


Sposób przygotowania:
Zacznij od zrobienia ciasta. To naprawdę proste :) Rozgrzej piekarnik do 200°C. Czubkami palców rozdrobnij masło wkruszając je do mąki ze szczyptą soli, tak aby powstało ciasto o konsystencji mokrego piasku. Dodaj tyle bardzo zimnej wody, ile potrzeba, żeby ciasto zbiło się w jedną kulę. Krótko zagnieć nie dopuszczając, żeby masło zbytnio się ogrzało i rozwałkuj na wielkość formy do tarty. Wyłoż na wysmarowaną masłem formę, nakłuj widelcem na całej powierzchni i piecz ok5-7 minut, następnie wystudź. Przygotuj szpinak - na łyżce oliwy przesmaż rozgnieciony ząbek czosnku, dodaj szpinak i smaż aż woda odparuje, przypraw szczyptą soli, pieprzu oraz gałką muszkatołową. 
Na ciasto rozłóż porcjami (na przykład łyżkami) wystudzony szpinak i zalej masą jajeczną (jajka wymieszaj dobrze z mlekiem, śmietaną, przypraw solą, pieprzem i pieprzem cayenne). Porozkładaj pomidorki koktajlowe, pokrusz fetę na wierzch i zapiekaj ok.20-25 minut w 180°C do momentu kiedy masa jajeczna się zetnie. Udekoruj bazylią. Smacznego!






1 komentarz: