Składniki (na tortownicę o śr. 25cm):
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
1 i 1/3 szklanki cukru
jedna szklanka jogurtu naturalnego - ok.200g
3 jajka
2 cytryny (sok i starta skórka)
pół szklanki oleju
owoce
Sposób przygotowania:
Otrzyj skórkę z obu cytryn i wyciśnij z nich sok. Jogurt ubij rózgą z cukrem, dodawaj kolejno jajka, sok oraz skórkę z cytryn. W osobnej misce wymieszaj wszyskie pozostałe składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia, następnie połącz z masą jogurtową. Dodaj olej i wszystko dokładnie wymieszaj. Formę do pieczenia wyłóż papierem lub wysmaruj masłem i posyp bułką tartą, wylej ciasto, a na wierzchu ułóż owoce. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok.50 minut (do suchego patyczka). Smacznego!
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń