Składniki (na 3-4 porcje):
ok. 1kg młodych ziemniaczków
cukinia żółta/zwykła
dwie duże garście fasolki szparagowej
pęczek rzodkiewki
pęczek koperku
pół kostki masła
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaczki oskrob (większe przekrój na pół), odetnij końce fasolki i ugotuj warzywa (osobno) w osolonej wodzie (10 minut ziemniaczki, ok. 5 minut fasolka). Rzodkiewki umyj i przekrój na pół. Cukienię wydrąż jeśli ma dużo nasion i pokrój w półplasterki, następnie przesmaż na oliwie przez kilka minut. Warzywa odcedź, ułóż w naczyniu do zapiekania, posyp delikatnie solą i odrobiną pieprzu i włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 15-20 minut. Koperek posiekaj i dodaj do roztopionego w rondelku masła. Polej nim warzywa minutę przed wyjęciem z pieca. Podawaj jako dodatek lub danie główne. Smacznego !
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń