czwartek, 25 czerwca 2015

Pieczone młode warzywa z sosem maślano-koperkowym

Naprawdę, nie ma nic lepszego wiosną i latem, niż młode warzywa - pyszne młode ziemniaczki, chrupiąca fasolka szparagowa, słodziutka młoda marchewka, soczysta rzodkiewka, cukinia, a lada chwila bób i groszek. Zazwyczaj je gotujemy albo podajemy surowe (np. rzodkiewka czy nawet cukinia). Ja zrobiłam troszkę na opak - mix letnich warzyw do piekarnika na 20 minut, nawet rzodkiewkę, a co! Pieczona jest równie dobra, nadal ostra ale nabiera nieco słodkości. Na ostatnią minutę pieczenia polałam je sosem maślano-koperkowym i mówię Wam, mięso nawet nie było potrzebne, a wiem co mówię, bo mięso lubię. Pysz-ne.

           
Składniki (na 3-4 porcje):
ok. 1kg młodych ziemniaczków
 cukinia żółta/zwykła
dwie duże garście fasolki szparagowej
pęczek rzodkiewki
pęczek koperku
pół kostki masła
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:
Ziemniaczki oskrob (większe przekrój na pół), odetnij końce fasolki i ugotuj warzywa (osobno) w osolonej wodzie (10 minut ziemniaczki, ok. 5 minut fasolka). Rzodkiewki umyj i przekrój na pół. Cukienię wydrąż jeśli ma dużo nasion i pokrój w półplasterki, następnie przesmaż na oliwie przez kilka minut. Warzywa odcedź, ułóż w naczyniu do zapiekania, posyp delikatnie solą i odrobiną pieprzu i włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 15-20 minut. Koperek posiekaj i dodaj do roztopionego w rondelku masła. Polej nim warzywa minutę przed wyjęciem z pieca. Podawaj jako dodatek lub danie główne. Smacznego !





1 komentarz: