Składniki (na ok.5 osób):
2 polędwiczki wieprzowe
ok.8-10 plastrów szynki parmeńskiej (zwykle 2 opakowania)
dwie szklanki wydrylowanych i przepołowionych czereśni
ok.1 kg batatów (3 duże w zupełności wystarczą)
2 łyżki ostrej musztardy
sól, pieprz grubo mielony, pieprz cayenne
łyżka octu balsamicznego
łyżeczka mąki
po łyżce masła, śmietany i oliwy
Sposób przygotowania:
Czereśnie przepłucz, wydryluj i przekrój na pół. Mięso opłucz, oczyść z białych błonek, przypraw lekko solą, pieprzem i cayenne, nasmaruj każdą polędwiczkę musztardą i zawiń dokładnie w szynkę parmeńską (ułóż plastry na desce/talerzu tak, aby delikatnie na siebie zachodziły, połóż na nie polędwiczkę i zawiń szynkę na górę). Kiedy mięso się marynuje zajmij się batatami - obierz, pokrój w kostkę i gotuj w
osolonym wrzątku do miękkości (ok.20 minut - bataty, choć bardzo twarde,
gotują się szybko). Piekarnik nagrzej do 180°C. Na rozgrzaną patelnie wlej łyżkę oliwy i przesmaż polędwiczki z każdej strony po ok. minucie. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na ok.15 minut (nie przykrywaj!). Na tą samą patelnie dodaj łyżkę masła i czereśnie - kiedy puszczą sok, zbiorą cały smak ze smażenia mięsa. Chwilkę przesmaż, dodaj troszkę wody, aby się poddusiły, szczyptę soli, pieprzu, ocet balsamiczny. Jeśli wydaje Ci się, że są za kwaśne, dodaj szczyptę cukru, bilans smaku jest kluczem do sukcesu. Gotuj ok.5 minut. Zagęść łyżką mąki wymieszanej z wodą, ale możesz pominąć ten krok. Do batatów dodaj łyżkę masła, śmietany i potłucz na purée. Po wyjęciu polędwiczek odczekaj chwilę, aby pozostały soczyste. Pokrój na porcje, podawaj z batatami i sosem. Smacznego!
Wygląda smacznie :-)
OdpowiedzUsuń