czwartek, 17 września 2015

Risotto z dynią, boczkiem i serkiem kozim

   Jesień dla mnie zaczyna się wtedy, kiedy widzę, że dynia pojawia się na targach i sklepach. Serio. Nie wtedy, kiedy liście żółkną i czerwienią się, ale właśnie wtedy, gdy widzę dynię. Wiem, że jesień jest tuż tuż. I bardzo mi się to podoba. Bo chociaż uwielbiam lato, młode warzywa, lemoniady i lekkie dania, to jesień ma dla mnie największy czar pośród wszystkich pór roku – chyba bije na głowę nawet wiosnę. Wełniane swetry, pomarańczowe od liści parki, gorące kakao wieczorem, spacery w chłodny wieczór…uwielbiam! I można wtedy naprawdę popisać się w kuchni! Dynia, bakłażan, gruszki, śliwki, papryka, warzywa cebulaste, figi, jabłka, orzechy i grzyby – och i ach! A więc jesień zaczynam dynią! Pani Dynia kumpluje się dobrze z Panem Boczkiem, a na dokładkę dałam serek kozi i wykończyłam estragonem – cud miód.


Składniki (na 4 osoby):
pół niedużej dyni obranej, wydrążonej i pokrojonej w 2cm kostkę
10 grubych plastrów boczku
2 łyżki kremowego serka koziego (dostępny w znanych dyskontach i supermarketach)
2 torebki ryżu arborio (lub specjalny do risotto)
łyżka masła
ok.1,5 l gorącego bulionu do podlewania ryżu (ewentualnie wody)
ząbek czosnku
sól, pieprz, suszona ostra papryczka – szczypta
kilka posiekanych liści estragonu 




Sposób przygotowania:
Zacznij od Pani Dyni. Na początek przekrój ją na pół, wydrąż, obierz i pokrój na ósemki (później będzie Ci się lepiej kroiło w kostkę). Połowę dyni zamroź (później będzie zupa!), resztę odłóż do miski. Pana Boczka potraktuj jak dynię - w kostkę. Przygotuj bulion (jeśli został Ci rosół, albo masz zamrożony bulion to świetnie, ale kostki rosołowe też będą w porządku). Na zimną patelnię wrzuć boczek, kiedy się zrumieni i wytopi wystarczająco dużo tłuszczu, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz dynię, smaż minutę a następnie wsyp ryż. Przesmaż ok.1 minutę aby ryż zrobił się szklisty. Podlej chochlą bulionu do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn. Podlewaj, aż będzie al dente. Musi być bardzo delikatnie niedogotowany. Dodaj łyżkę masła i dwie łyżki serka koziego, dopraw i delikatnie wymieszaj. Gotuj jeszcze minutkę. Dodaj posiekany estragon i podawaj! Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz