Składniki (na 4 osoby):
pół niedużej dyni obranej, wydrążonej i pokrojonej w 2cm kostkę
10 grubych plastrów boczku
2 łyżki kremowego serka koziego (dostępny w znanych dyskontach i
supermarketach)
2 torebki ryżu arborio (lub specjalny do risotto)
łyżka masła
ok.1,5 l gorącego bulionu do podlewania ryżu (ewentualnie wody)
ząbek czosnku
sól, pieprz, suszona ostra papryczka – szczypta
kilka posiekanych liści estragonu
Sposób przygotowania:
Zacznij od Pani Dyni. Na początek przekrój ją na pół, wydrąż, obierz i pokrój na ósemki (później będzie Ci się lepiej kroiło w kostkę). Połowę dyni zamroź (później będzie zupa!), resztę odłóż do miski. Pana Boczka potraktuj jak dynię - w kostkę. Przygotuj bulion (jeśli został Ci rosół, albo masz zamrożony bulion to
świetnie, ale kostki rosołowe też będą w porządku). Na zimną patelnię wrzuć
boczek, kiedy się zrumieni i wytopi wystarczająco dużo tłuszczu, dodaj
przeciśnięty przez praskę czosnek oraz dynię, smaż minutę a następnie wsyp ryż.
Przesmaż ok.1 minutę aby ryż zrobił się szklisty. Podlej chochlą bulionu do
momentu, aż ryż wchłonie cały płyn. Podlewaj, aż będzie al dente. Musi być
bardzo delikatnie niedogotowany. Dodaj łyżkę masła i dwie łyżki serka koziego,
dopraw i delikatnie wymieszaj. Gotuj jeszcze minutkę. Dodaj posiekany estragon
i podawaj! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz