niedziela, 20 września 2015

Pieczony kurczak z cytryną, czosnkiem i estragonem

    Pieczony w całości kurczak to świetna sprawa. Wystarczy go dobrze doprawić, ułożyć na warzywach i upiec na złoto. Minimum pracy i maksimum smaku. Ja kurczaka nadziałam pokrojoną w ćwiartki cytryną , natarłam duuuużą ilością masła z czosnkiem i estragonem – mistrzostwo. Cytryna nie dominuje, nadaje jednak subtelny aromat mięsu, a masełko pięknie rumieni skórę kurczaka. Mięso jest delikatne i soczyste. Danie idealne na leniwą niedzielę.



Składniki (na ok.4 osoby):
1 kurczak bez podrobów
Estragon (w doniczce, wszystkie listki)
100-150 g masła
3 ząbki czosnku
Cytryna pokrojona w ćwiartki
Cebula pokrojona w grube krążki
Sól, pieprz, pieprz cayenne do smaku

Sposób przygotowania:
Masło (w temperaturze pokojowej) utrzyj (najlepiej widelcem) z posiekanym czosnkiem, estragonem i szczyptą pieprzu cayenne. Kurczaka umyj i osusz. Nadziej go pokrojoną cytryną. Zwiąż nóżki nitką, aby nie odstawały. Natrzyj go dokładnie masłem z czosnkiem i estragonem. Posól i popieprz. Do naczynia żaroodpornego/blachy wyłóż krążki cebuli, na nią połóż kurczaka piersiami do góry. Piecz w 180 °C. Kurczak o wadze 1kg powinien piec się ok. 1 godz. Mój ważył 1,3kg, piekł się 1 godz,15 minut i był pyszny – soczysty i delikatny. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz