Składniki (na ok.4 osoby):
1 kurczak
bez podrobów
Estragon (w
doniczce, wszystkie listki)
100-150 g
masła
3 ząbki
czosnku
Cytryna
pokrojona w ćwiartki
Cebula
pokrojona w grube krążki
Sól, pieprz,
pieprz cayenne do smaku
Sposób przygotowania:
Masło (w temperaturze pokojowej) utrzyj (najlepiej widelcem)
z posiekanym czosnkiem, estragonem i szczyptą pieprzu cayenne. Kurczaka umyj i
osusz. Nadziej go pokrojoną cytryną. Zwiąż nóżki nitką, aby nie odstawały.
Natrzyj go dokładnie masłem z czosnkiem i estragonem. Posól i popieprz. Do
naczynia żaroodpornego/blachy wyłóż krążki cebuli, na nią połóż kurczaka piersiami
do góry. Piecz w 180 °C. Kurczak o wadze 1kg powinien piec się
ok. 1 godz. Mój ważył 1,3kg, piekł się 1 godz,15 minut i był pyszny – soczysty
i delikatny. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz