Składniki (na 4-5 osób):
3 szklanki dyni pokrojonej w kostkę (ok. pół niedużej dyni)
dwa małe ziemniaki pokrojone w kostkę
pół szklanki śmietany 18% lub 30%
po pół łyżeczki kminku mielonego, ostrej papryki
sól, pieprz do smaku
2 listki laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego
prażony słonecznik do podania
Sposób przygotowania:
Dynię, ziemniaki, ziele angielskie i liście laurowe wrzuć do garnka, zalej niedużą ilością wody (tylko lekko ma przykrywać dynię) i gotuj do momentu, kiedy warzywa będą bardzo miękkie. Wyjmij listki i ziarna, zblenduj resztę (nie odcedzaj) na gładki krem. Przypraw kminkiem, papryką, solą i pieprzem. Zahartuj śmietanę gorącym płynem i dolej do zupy. Gotuj jeszcze minutę i podawaj z prażonymi ziarnami lub orzechami, np. słonecznikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz