poniedziałek, 9 listopada 2015

Makaron soba z kurczakiem, papryką i sezamem

   Już od jakiegoś czasu "chodziły" za mną orientalne smaki, postawiłam więc na szybką potrawę z woka, na którą składają się proste składniki i którą robi się - dosłownie - w 15 minut (bez marynowania kurczaczka). Uwielbiam makarony każdego kształtu i koloru, tym razem wybrałam coś niecodziennego. Soba to makaron z mąki gryczanej i pszennej popularny krajach Dalekiego Wschodu, który podaje się zarówno na gorąco jak i na zimno. Idealnie pasuje do niego w zasadzie każde mięso - kurczak, wieprzowina, wołowina, kaczka (!!!), łosoś, krewetki oraz chrupkie warzywa, sos sojowy, świeży imbir, chilli i kolendra. Modyfikacji jest mnóstwo - możesz dodać pod koniec gotowania mango pokrojone w paski czy grzyby. Moja propozycja jest szybka i prosta, ale pełna smaku i kontrastów.


Składniki (na 2-3 osoby):
ok.150g makaronu soba
2 piersi z kurczaka
czerwona papryka
10 małych pieczarek lub grzybów mun
posiekany korzeń imbiru ok.3 cm
posiekane 2 ząbki czosnku
kilka kropel ostrego sosu chilli (lub pół świeżego chilli)
limonka (sok i skórka)
cebula dymka
2 łyżki sezamu
łyżka oleju z orzeszków ziemnych/sezamu
łyżka jsnego/łagodnego sosu sojowego 
2 łyżki oleju do smażenia
sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:
Kurczaka umyj, oszusz i pokrój w cienkie paski. Zamarynuj je w sosie sojowym czosnku, imbirze, sosu chilli, skórce i soku z limonki. Kiedy kurczak nabiera smaków pokrój paprykę i pieczarki w cienkie paski. Upraż sezam na suchej patelni do złotego koloru, kiedy zacznie lekko brązowieć i orzechowo pachnieć możesz go przełożyć do miseczki. Makaron ugotuj według wskazówek na opakowniu i odcedź. Na rozgrzany wok lub patelnię wlej olej, wrzuć kurczaka i szybko przesmaż z każdej strony - jest bardzo cienki więc zajmie to nie więcej niż 3-4 minuty. Dodaj paprykę oraz pieczarki, smaż jeszcze kilka minut, następnie delikatnie przypraw solą i pieprzem. Wrzuć makaron, skrop całość olejem z orzeszków ziemnych, posyp posiekaną cebulą dymką, wymieszaj i podawaj. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz