Składniki (na 2-3 osoby):
ok.150g makaronu soba
ok.150g makaronu soba
2 piersi z kurczaka
czerwona papryka
10 małych pieczarek lub grzybów mun
posiekany korzeń imbiru ok.3 cm
posiekane 2 ząbki czosnku
kilka kropel ostrego sosu chilli (lub pół świeżego chilli)
limonka (sok i skórka)
cebula dymka
2 łyżki sezamu
łyżka oleju z orzeszków ziemnych/sezamu
łyżka jsnego/łagodnego sosu sojowego
2 łyżki oleju do smażenia
sól i pieprz do smaku
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kurczaka umyj, oszusz i pokrój w cienkie paski. Zamarynuj je w sosie sojowym czosnku, imbirze, sosu chilli, skórce i soku z limonki. Kiedy kurczak nabiera smaków pokrój paprykę i pieczarki w cienkie paski. Upraż sezam na suchej patelni do złotego koloru, kiedy zacznie lekko brązowieć i orzechowo pachnieć możesz go przełożyć do miseczki. Makaron ugotuj według wskazówek na opakowniu i odcedź. Na rozgrzany wok lub patelnię wlej olej, wrzuć kurczaka i szybko przesmaż z każdej strony - jest bardzo cienki więc zajmie to nie więcej niż 3-4 minuty. Dodaj paprykę oraz pieczarki, smaż jeszcze kilka minut, następnie delikatnie przypraw solą i pieprzem. Wrzuć makaron, skrop całość olejem z orzeszków ziemnych, posyp posiekaną cebulą dymką, wymieszaj i podawaj. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz