Składniki:
szklanka cukru
pół szklanki wody
duży kubek (ok.300ml) słodkiej śmietanki 30% lub 36%
pół łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej lub zwykłej
łyżka masła
Sposób przygotowania:
Do rondelka/na patelnię wsyp cukier, wlej wodę. Poczekaj cierpliwie, aż cukier się rozpuści, zagotuje i nabierze złotej barwy. Musisz wyczuć ten moment, kiedy karmel jest idealnie złocisto-brązowy, wtedy dolej śmietankę o temperaturze pokojowej (nie z lodówki!) - karmel zbryli się, ale po kilku minutach zacznie się rozpuszczać. Mieszaj delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką, aż sos będzie gładki, dodaj łyżkę masła, sól i ponownie wymieszaj. Uwaga Ciamajdy - karmel jest bardzo bardzo gorący, uważajcie, żeby się nie poparzyć! Możesz dodawać do lodów jeszcze gorący, polewać ciasto lub wyłożyć do słoiczka i trzymać po wystygnięciu w lodówce. Niebo w gębie, mówię Wam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz