środa, 11 listopada 2015

Brownie z orzechami włoskimi i solonym karmelem

   Brownie, moja wielka miłość, chociaż gości u mnie na stole zdecydowanie zbyt rzadko. Klasyczne brownie potraktowałam nieziemskimi dodatkami - solonym karmelem i orzechami włoskimi. Pół blaszki zniknęło w ciągu kilku minut, chwała o czekolado!


Składniki (na niedużą blaszkę):
200g czekolady o zawartości kakao min.60%
200g masła
4 jajka
pół szklanki brązowego cukru
szklanka posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki mąki pszennej
solony karmel


Sposób przygotowania:
Masło rozpuść w rondelku, wsyp posiekaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści, zestaw z ognia i delikatnie ostudź. 3/4 orzechów posyp łyżką mąki i wymieszaj, dzięki temu nie opadną na dno ciasta. Resztę odstaw do dekoracji. Do dużej miski rozbij 4 jajka, wsyp cukier i ubijaj miskserem lub rózgą do uzyskania białej puszystej gęstej masy (ok5. minut mikserem, ręcznie dłużej). Dolej rozpuszczoną czekoladę z masłem, orzechy i jedną kopiastą łyżkę mąki. Wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz ok.25-35 minut - do suchego patyczka.
Po wystudzeniu, polej ciasto solonym karmelem (przepis tutaj) i posyp resztą orzechów. Smacznego Łasuchy :)

Jesienne słodkości!

1 komentarz: