ok.200g dobrej kiełbasy
200g boczniaków lub innych grzybów
płat ciasta francuskiego
3 jajka
pół szklanki mleka
szklanka śmietany
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
szczypta mielonego kminku
2 łyżki oleju
łyżka bułki tartej
pół szklanki tartego sera żółtego
Sposób przygotowania:
Kiełbasę pokrój w plastry i przesmaż na złoto na łyżce oleju. Przełóż do miseczki i na tą samą patelnię wrzuć umyte, oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki boczniaki. Dodaj posiekany czosnek i smaż ok.5-7 minut, aż grzyby zmiękną. Posól, popieprz i dodaj do miski z kiełbasą. W oddzielnym naczyniu wymieszaj rózgą jajka, mleko i śmietanę, przypraw solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Formę na tartę wyłóż papierem do pieczenia, dno i boki wyklej ciastem francuskim. Spód wysyp bułką tartą, wyłóż ostudzoną kiełbasę, boczniaki i zalej masą jajeczną. Posyp startym serem i zapiekaj w temperaturze 180°C przez 35-45 minut, aż masa jajeczna się zetnie, a ser zrumieni.
Pyszne! Pięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuń