niedziela, 15 listopada 2015

Quiche z kiełbasą i boczniakami

   Pisałam już nie raz, że uwielbiam tarty i kisze. To świetna propozycja na niezwykły obiad czy kolację. Do środka można dodać w zasadzie wszystko - od mięsa i warzyw począwszy, na rybach, grzybach i serach kończąc - opcji jest mnóstwo. Tym razem chciałam zrobić coś naprawdę prostego, niewymagającego ani wielkiej wiedzy kulinarnej ani niezwykłych umiejętności. Kilka składników: kiełbaska, boczniaki, gotowe ciasto francuskie, jaja i śmietana - kisz z polskimi akcentami w sam raz na chłodny, pochmurny dzień. Prawdziwe comfort food.


 Składniki (na formę o średnicy ok.24cm):
ok.200g dobrej kiełbasy
200g boczniaków lub innych grzybów
płat ciasta francuskiego
3 jajka
pół szklanki mleka  
szklanka śmietany
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
szczypta mielonego kminku
2 łyżki oleju 
łyżka bułki tartej
pół szklanki tartego sera żółtego
 
Sposób przygotowania:
Kiełbasę pokrój w plastry i przesmaż na złoto na łyżce oleju. Przełóż do miseczki i na tą samą patelnię wrzuć umyte, oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki boczniaki. Dodaj posiekany czosnek i smaż ok.5-7 minut, aż grzyby zmiękną. Posól, popieprz i dodaj do miski z kiełbasą. W oddzielnym naczyniu wymieszaj rózgą jajka, mleko i śmietanę, przypraw solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Formę na tartę wyłóż papierem do pieczenia, dno i boki wyklej ciastem francuskim. Spód wysyp bułką tartą, wyłóż ostudzoną kiełbasę, boczniaki i zalej masą jajeczną. Posyp startym serem i zapiekaj w temperaturze 180°C przez 35-45 minut, aż masa jajeczna się zetnie, a ser zrumieni.



1 komentarz: