czwartek, 3 grudnia 2015

Makaron z kurczakiem, dynią, szpinakiem i suszonymi pomidorami

   To już chyba ostatni w tym roku wpis z dynią w roli głównej. Chociaż bardzo bardzo kusi mnie sernik dyniowy i zupa krem z mleczkiem kokosowym i chili, więc kto wie... Dynia jeszcze w warzywniakach jest! To danie jest szybkie i zdrowe, a z dodatkiem kurczaka tworzy pełnowartościowy obiad.


Składniki (na 4 osoby):
ok. 200g makaronu spaghetti/linguine/bavette
2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
pół dyni wydrążonej, obranej i pokrojonej w 2cm kostkę
ok.5-7 suszonych pomidorów
ok.200g szpinaku w liściach (pół paczki mrożonego)
ok.100g fety
ząbek czosnku
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
szczypta chili
łyżka masła
łyżka oliwy


Sposób przygotowania:
Zacznij od dyni - pół dyni  wydrąż, obierz, pokrój w niedużą kostkę, ok.2cm. Piersi z kurczaka umyj, osusz, pokrój z kostkę, przypraw solą, grubo mielonym pieprzem i chili. Umyj liście szpinaku (jeśli jest mrożony, przełóż na sitko aby się rozmroził). Na rozgrzaną patelnię z masłem i olejem wrzuć kurczaka, smaż kilka minut do złotego koloru. Przełóż do miseczki. Nastaw wodę na makaron, gotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Na tą samą patelnię daj dynię, smaż na małym ogniu ok.10 minut, aż zmięknie, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, następnie szpinak (mrożony odciśnięty z wody), posiekane suszone pomidory, przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i duś jeszcze kilka minut. W tej chili makaron powinien być gotowy. Jeśli nie, nie panikuj:) W ostatniej chwili dodaj na patelnię kurczaka i podgrzewaj kilka minut, pilnując aby się nie przypaliło. Na talerz wyłóż porcję makaronu, następnie kurczaka ze szpinakiem i dynią, na wierzch pokrusz fetę. Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz