wtorek, 5 sierpnia 2014

Jabłkowo-śliwkowy crumble

Jabłka są nie tylko pyszne i zdrowe, ale ostatnio również modne za sprawą Wladimira:) Tym bardziej nasze Polskie, rumiane i pachnące sadem. Skoro jabłka jedzą wszyscy, na surowo, w kompocie, cieście, tak i ja chciałabym zaproponować pyszny, ekspresowy deser z jabłek i śliwek. Równie dobrze jak śliwki pasują tutaj brzoskwinie, maliny a nawet mango. Jabłka, wcześniej podsmażone z cynamonem, rozpływają się w ustach, śliwki są delikatnie kwaskowe, a chrupiąca kruszonka z płatkami owsianymi przenosi deser na wyższy poziom. Niebo w gębie, przysięgam! :)


Składniki ( 4 porcje, małe naczynie żaroodporne):
3 jabłka
5-6 śliwek
łyżeczka cynamonu
łyżka cukru
łyżka masła
Kruszonka:
pół szklanki płatków owsianych
pół szklanki mąki
ćwierć szklanki cukru
pół kostki masła


Sposób przygotowania:
Jabłka umyj i pokrój w ósemki. Na rozgrzaną patelnię z masłem wrzuć jabłka, posyp cynamonem i cukrem. Smaż przez ok. 5 min, mieszając od czasu do czasu. Śliwki przekrój na pół, wyjmij pestki. Lekko skarmelizowane jabłka przełóż do naczynia żaroodpornego, między nimi połóż śliwki. Kruszonkę zrób w miseczce: wymieszaj palcami płatki owsiane, mąkę, cukier i masło razem do konsystencji przypominającej grudki. Wyłóż na wierzch owoców. Wsadź do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 30 min - do zrumienienia kruszonki. Podawaj na ciepło z kleksem śmietany, jogurtu lub gałką lodów waniliowych. Równie dobre na zimno - sprawdzone o 23.00 :)



zBLOGowani.pl
Jedz polskie jabłka Jabłka wolności

1 komentarz:

  1. Umrę jak tego nie wypróbuję!

    Dziękuję za udział i zapraszam do tworzenia kolejnych przepisów z jabłkami w roli głównej.

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń