Składniki ( 4 porcje, małe naczynie żaroodporne):
3 jabłka
5-6 śliwek
łyżeczka cynamonu
łyżka cukru
łyżka masła
Kruszonka:
pół szklanki płatków owsianych
pół szklanki mąki
ćwierć szklanki cukru
pół kostki masła
Sposób przygotowania:
Jabłka umyj i pokrój w ósemki. Na rozgrzaną patelnię z masłem wrzuć jabłka, posyp cynamonem i cukrem. Smaż przez ok. 5 min, mieszając od czasu do czasu. Śliwki przekrój na pół, wyjmij pestki. Lekko skarmelizowane jabłka przełóż do naczynia żaroodpornego, między nimi połóż śliwki. Kruszonkę zrób w miseczce: wymieszaj palcami płatki owsiane, mąkę, cukier i masło razem do konsystencji przypominającej grudki. Wyłóż na wierzch owoców. Wsadź do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 30 min - do zrumienienia kruszonki. Podawaj na ciepło z kleksem śmietany, jogurtu lub gałką lodów waniliowych. Równie dobre na zimno - sprawdzone o 23.00 :)


Umrę jak tego nie wypróbuję!
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział i zapraszam do tworzenia kolejnych przepisów z jabłkami w roli głównej.
Pozdrawiam.