poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Pieczona pierś indyka z rozmarynem i słodkimi pieczonymi pomidorami

Pierś z indyka - o Matko, co ja z tym mam zrobić? Do głowy od razu przyszło mi milion pomysłów - nadziewana suszonymi pomidorami i fetą, wielka rolada ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi, delikatny gulasz z młodymi warzywkami, a może zapiekane plastry z piersi indyka w pomarańczowym sosie? Oprócz światła w lodówce było niewiele, a pomidory w domu są zawsze (szczególnie teraz, kiedy są słodkie i smakują prawdziwym pomidorem), dlatego postanowiłam nie kombinować i zrobić najprościej jak się da - pieczona w całości pierś z pomidorami, cebulą i ziołami. Troszkę z lenistwa, ale w prostocie najwięcej smaku:) Krucha pierś z indyka, słodziutkie jak miód rozpływające się pomidory, pikantny sosik z pieczenia, a do tego aksamitne ziemniaczane purée z koperkiem - mistrzostwo! Do dzieła!


Składniki (na 3-4 porcje):
pierś z indyka
4-6 pomidorów
1 duża cebula (może być czerwona)
po łyżce rozmarynu (posiekany świeży lub suszony), kminu, oregano, ostrej papryki
sól, pieprz


Sposób przygotowania:
Pierś indyka umyj, osusz i natrzyj przyprawami - odstaw do lodówki na ok. 30 minut. Pomidory przekrój na pół, a cebulę posiekaj w pióra. Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oleju/oliwy i smaż pierś indyka z dwóch stron po 2 minuty, aby zamknąć soki w środku. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż cebulę, na to rumianą pierś. Dookoła poukładaj połówki pomidorów, oprósz je solą i pieprzem. Na pomidory połóż 4 rozgniecione ząbki czosnku w łupinach (ja oczywiście zapomniałam i pukałam się później w czoło).Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 50 minut (możesz sprawdzić wcześniej "miękkość" mięsa - jeśli jest bardzo sprężyste i miękkie to znaczy, że jest jeszcze niedopieczone). Wyłóż na półmisek, pokrój w plastry, dodaj słodkie pieczone pomidory, cebulkę i polej sosem, który został z pieczenia w naczyniu żaroodpornym. Podawaj z bagietką lub ziemniaczanym purée z koperkiem.


1 komentarz:

  1. Nie rób mi tego! Ja tu usycham z głodu a Ty mi tu takie pyszności serwujesz ;)

    OdpowiedzUsuń