poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Kieszonki schabowe z ratatouille

   Skoro sezon na cukinię, pomidory i bakłażana w pełni to należałoby coś z tym zrobić! Najlepszym rozwiązaniem wydało mi się przyrządzenie ratatouille! Duszone sezonowe warzywa w pomidorowym sosie ze świeżym tymiankiem to istna pochwała lata. Będąc małym mięsożercą pomyślałam, że muszę przemycić kawałek mięska, a w mojej głowie od razu pojawiły się kieszonki schabowe faszerowane szynką szwarcwaldzką i serem żółtym. Genialne połączenie warzyw oraz ziół z dymnym posmakiem szynki i delikatnego mięsa.


Składniki (na 3 porcje):
2 nieduże cukinie
1 bakłażan
1 papryka czerwona
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
3 duże pomidory lub puszka siekanych
6 małych kotletów ze schabu
6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej/parmeńskiej
3 plastry sera żółtego
świeży tymianek (listki zerwane z łodyżek, mogą być lekko siekane, ok. 3 łyżki)
sól, pieprz do smaku
pół łyżeczki ostrej papryki
szczypta cukru
oliwa/olej do smażenia


Sposób przygotowania:
Zaczniemy od warzyw – cebulę posiekaj w pióra, paprykę, cukienię i bakłażana (oraz opcjonalnie pomidory) w niedużą kotkę. Mięso umyj, osusz. Kotlety rozbij delikatnie na grubość ok.0,5cm, oprósz solą i pieprzem. Na jednym kotleciku połóż dwa plastry szynki, jeden plaster sera, przykryj kolejnym kotletem i zepnij wykałaczkami – z 6 kotlecików wyjdą Ci 3 porcje. Usmaż do zezłocenia, ok. 1 minuty z każdej strony – odłóż na talerz. Na tą samą, rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę, smaż przez 2 minuty. Następnie wrzuć paprykę, podduś ją razem z cebulą ok. 5-7 minut. Do warzyw dodaj cukinię, po kilku minutach bakłażana, wyciśnij czosnek i smaż razem ok.5 minut. Dorzuć pomidory, przypraw delikatnie solą, pieprzem, szczyptą cukru i ostrą papryką. Duś ok.15 minut, po tym czasie posyp tymiankiem, wyłóż na wierzch kotlety i duś pod przykryciem następne 10 minut. Podawaj z bagietką.


2 komentarze: