środa, 6 maja 2015

Pieczone warzywa z makaronem i kurczakiem

Pieczone warzywa grają tutaj pierwsze skrzypce - czerwona cebula, papryka, bakłażan i pomidorki to jedna z najlepszych warzywnych kompozycji. Z ogromną ilością bazylii i pieczoną mozarellą smakują jeszcze lepiej. Do tego (nieobowiązkowo) makaron z kurczakiem i mamy pyszny obiad lub kolację.


Składniki (na 4-5 porcji):
2 czerwone cebule
żółta papryka
2 bakłażany
pomidorki koktajlowe (jedno opakowanie lub zwykły pomidor 3 sztuki)
dwie piersi z kurczaka
ok. 200 g (pół paczki) makaronu (fusilli /penne/farfalle)
kulka mozarelli
pęczek świeżej bazylii
4 ząbki czosnku w całości
łyżeczka kminku mielonego
szczypta soli i pieprzu
szczypta ostrej papryki i curry


Sposób przygotowania:
Bakłażana pokrój w plastry, posól i odstaw na sitko na 15 minut, następnie wypłucz i osusz. W czasie gdy bakłażan pozbywa się goryczki, przygotuj resztę warzyw - cebulę obierz i pokrój w ćwiarki, paprykę w dużą kostkę a pomidorki wrzuć do naczynia żaroodpornego w całości. Dodaj osuszonego bakłażana, przypraw warzywa kminkiem, solą oraz pieprzem. Dorzuć całe ząbki czosnku. Warzywa piecz ok. 20-30 minut w 180 °C. W tym czasie umyj, osusz i pokrój w kostkę kurczaka, dopraw szczyptą curry, ostrą papryką, solą i pieprzem. Kurczaka usmaż na złoto, a makaron ugotuj aldente. Wyjmij warzywa, wymieszaj z makaronem, kurczakiem, świeżą bazylią, a na wierzchu ułóż plastry mozarelli i zapiekaj jeszcze 10 minut. Smacznego!


1 komentarz: