wtorek, 9 czerwca 2015

Szybka tarta ze szparagami i szynką parmeńską

Sezon na szparagi szybko się kończy i trzeba z niego korzystać ile się da - dodawaj szpragi do makaronu, zrób zupę krem ze szparagami lub tak jak ja - bardzo prostą i szybką tartę na francuskim cieście. Ekspresowy obiad i bardzo eleganckie połączenie smaków - delikatne szparagi, kremowy pieprzny serek śmietankowy i mocna w smaku długo dojrzewająca szynka - mistrzostwo.


Składniki (na 4 porcje):
ciasto francuskie
serek kremowy śmietankowy (typu philadelphia ok. 200g)
6-8 plastrów szynki długo dojrzewającej
pęczek szparagów
ok. łyżka grubo świeżo zmielonego pieprzu
szczypta mielonej kolendry i kminu rzymskiego
szczypta soli


Sposób przygotowania:
Serek wymieszaj w miseczce z solą, pieprzem, kolendrą i kminem. Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki (zegnij mocno szparag, a on powinien sam złamać się w tym miejscu gdzie kończy się zdrewniała końcówka). Ciasto francuskie rozmroź, pozaginaj boki na szerokość ok.1cm do środka tak, aby utworzyły się ścianki w trakcie pieczenia. Środek ciasta posmaruj serkiem, na to porozkładaj szparagi, a między szparagi szynkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz ok. 20 minut do zbrązowienia ciasta. Smacznego!




1 komentarz:

  1. szynka dojrzewająca i szparagi - mmm, jeden z moich ulubionych zestawów

    OdpowiedzUsuń