środa, 13 stycznia 2016

Krem kalafiorowo gruszkowy z boczkiem

   Kalafior jest warzywem, któremu bardzo łatwo nadać aromat, ponieważ sam w sobie nie ma zdecydowanego smaku. Można go połączyć z bardzo aromatycznymi i pikantnymi przyprawami, np. pastą curry i zrobić wegetariańskie indyjskie danie. W połączeniu ze śmietanką, gałką muszkatołową, odrobiną pieprzu cayene powstaje pyszne puree z kalfiora. Możliwości jest mnóstwo. Jednak postanowiłam delikatność kalafiora podkreślić słodką gruszką i zestawić z chrupkim, słonym boczkiem. Pyszna, rozgrzewająca i sycąca zupa krem podniesie Was na duchu w styczniowe mroźne wieczory.


Składniki (na ok.6 porcji):
kalafior podzielony na różyczki
2 dojrzałe gruszki
1 ziemniak pokrojony w kostkę
pół szklanki mleka
pół szklanki słodkiej śmietanki 30%
ok.10 plastrów boczku
łyżka masła
gałka muszkatołowa
sól i pieprz do smaku
pół pęczka pietruszki

Sposób przygotowania:
Kalafiora i ziemniaka ugotuj do miękkości. Zostaw pół szklanki wody z gotowania, warzywa odcedź i przełóż z powrotem do garnka. Na łyżce masła podsmaż przez 2 minuty obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę. Dodaj do warzyw. Wlej wywar z gotowania, mleko, śmietankę i zblenduj na gładki krem. Ponownie podgrzej. Dodaj przyprawy i pietruszkę. Przelej do miseczek/talerzy i posyp boczkiem usmażonym na złotobrązowy kolor. Smacznego!


1 komentarz: