Składniki:
arkusz ciasta francuskiego
3 ugotowane buraki
ok. 200g mrożonego szpinaku w lisciach (lub 3 duże garście świeżego)
ok. 200g fety / sera typu feta
2 ząbki czosnku
1 jajko
sól i pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta kminu rzymskiego
łyżeczka octu (zwykły/jabłkowy/winny lub balsamiczny)
2 łyżki pestek dyni
łyżka masła
Sposób przygotowania:
Ugotuj buraki do miękkości, następnie obierz i pokrój w cienkie plasterki (ok.0,5cm). Przełóż do miseczki, dodaj ocet, szczyptę soli i pieprzu - wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło, przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, smaż przez kilkanaście sekund i dodaj szpinak - mrożony lub świeży (umyty!). Duś do momentu, aż cała woda odparuje. Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i kminkiem. Jeszcze ciepły (ale nie gorący) szpinak wymieszaj widelcem z fetą i surowym jajkiem. Ciasto francuskie przełóż do formy lub ułóż na papierze i blasze piekarnikowej, zawiń 1cm każdego boku do środka tak, aby utworzyły się ranty. Wyłóż masę ze szpinakiem na środek ciasta, następnie plastry buraczków, posyp pestkami dyni. Włóż do piekarnika nagrzanego do ok.175°C i piecz przez ok.20 minut, do czasu kiedy boki i spód się zrumieni. Podawaj na gorąco lub zimno. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz