czwartek, 18 lutego 2016

Tarta z buraczkami, szpinakiem i fetą

   Jeśli czasami zaglądasz na mój blog, to wiesz, że uwielbiam buraczki w każdej postaci. Choć teraz, kiedy to piszę, zastanawiam się czy widziałam w jakimś przepisie, gazecie, blogu buraczki grillowane... Muszą być przepyszne i koniecznie zgrilluję botwinkę w sezonie grillowym! Danie (czy przekąska), które proponuję jest takie jak lubię najbardziej - szybkie, proste i pełne smaku. Aby oszczędzić czas, możesz kupić ugotowane buraczki zapakowane próżniowo, są dostępne np. w Lidlu. Tartę można jeść zarówno na gorąco, jak i na zimno, jako przekąskę. Szpinak i feta to połączenie, które wszyscy znamy, jednak z burakami, ciastem francuskim i pestkami dyni tworzy całkiem nowy smak, do którego chętnie powrócisz.


Składniki:
arkusz ciasta francuskiego
3 ugotowane buraki
ok. 200g mrożonego szpinaku w lisciach (lub 3 duże garście świeżego)
ok. 200g fety / sera typu feta
2 ząbki czosnku
1 jajko
sól i pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta kminu rzymskiego
łyżeczka octu (zwykły/jabłkowy/winny lub balsamiczny)
2 łyżki pestek dyni
łyżka masła

Sposób przygotowania:
Ugotuj buraki do miękkości, następnie obierz i pokrój w cienkie plasterki (ok.0,5cm). Przełóż do miseczki, dodaj ocet, szczyptę soli i pieprzu - wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło, przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, smaż przez kilkanaście sekund i dodaj szpinak - mrożony lub świeży (umyty!). Duś do momentu, aż cała woda odparuje. Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i kminkiem. Jeszcze ciepły (ale nie gorący) szpinak wymieszaj widelcem z fetą i surowym jajkiem. Ciasto francuskie przełóż do formy lub ułóż na papierze i blasze piekarnikowej, zawiń 1cm każdego boku do środka tak, aby utworzyły się ranty. Wyłóż masę ze szpinakiem na środek ciasta, następnie plastry buraczków, posyp pestkami dyni. Włóż do piekarnika nagrzanego do ok.175°C i piecz przez ok.20 minut, do czasu kiedy boki i spód się zrumieni. Podawaj na gorąco lub zimno. Smacznego!


Wegetariański obiad VI

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz