poniedziałek, 29 lutego 2016

Racuchy z jabłkami (bez drożdży)

   Racuchy z jabłkami Babci Krysi to najlepsze racuchy pod słońcem - wiadomo, że nikt nie zrobi ich lepiej niż Babcia. Mimo braku drożdży są bardzo puszyste i lekkie. Połączenie kwaskowych jabłek, puszystego ciasta i cukru pudru czy sosu malinowego (każdy inny też będzie odpowiedni) tworzy deser idealny!


Składniki (na ok.20-25 sztuk)
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
dwa jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru 
1 jabłko
olej do smażenia
cukier puder/sos malinowy lub inny

Sposób przygotowania:
Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj partiami mąkę i mleko na zmianę, wsyp proszek do pieczenia. Jabłko dobrze umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Wrzuć do masy i delikatnie wymieszaj (już nie miksuj). Rozgrzej olej i smaż placuszki na średnim ogniu, aby się nie przypaliły, na złoty kolor.  Gdy ostygną posyp cukrem pudrem, polej sosem owocowym lub czekoladowym, to zależy na co masz ochotę. Choć najlepsze są jeszcze te gorące prosto z patelni... :) Smacznego!




Student challenge

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz