sobota, 5 marca 2016

Chili con carne

   Kiedy myślę o swoich ulubionych smakach, jeśli chodzi o mięso, uwielbiam połączenie mięs z sosem pomidorowym. Mogą być to udka kurczaka w kremowym sosie pomidorowym z mascarpone, sznycle z indyka duszone w pomidorach i winie, opcji jest naprawdę mnóstwo. Ale to co kocham, ubóstwiam i do czego zawsze powracam to rozgrzewające, sycące Chili con carne, w wolnym tłumaczeniu - po prostu chili z mięsem. Moja wersja jest nieco łagodniejsza, niż rzeczywiście powinno być chili con carne, ale Wy stopień ostrości również możecie regulować według swoich smaków i upodobań. Bardzo domowe jedzenie, w sam raz na leniwą sobotę jak dziś.


Składniki (na ok.5-6 osób):
0,5kg zmielonej wołowiny (może być też wieprzowina)
duża czerwona cebula
1 czerwona papryka
3 ząbki czosnku 
papryczka chili - u mnie pół
pół puszki kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
puszka pomidorów
ok.300ml passaty pomidorowej
pół szklanki wody lub bulionu
łyżeczka kminu rzymskiego, oregano i słodkiej papryki
jeśli macie - szczypta wędzonej papryki
pieprz cayenne - do smaku (ile lubicie)
szczypta cynamonu
sól i pieprz do smaku
łyżka oliwy


Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną głęboką patelnię lub garnek wlej łyżkę oliwy, dodaj pokrojone w drobną kostkę warzywa: czerwoną cebulę i paprykę, smaż ok.3 minuty. Następnie wrzuć posiekaną papryczkę chili, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i wymieszaj. Po 2-3 minutach dodaj mięso rozdrabniając je widelcem (wtedy nie powstaną zbyt duże grudki). Smaż do odparowania wody i lekkiego zbrązowienia mięsa. Dolej pomidory z puszki i passatę. Przypraw kminem, papryką, solą, pieprzem, oregano i szczyptą cynamonu, który nada charakterystyczny smak potrawie. Po kilku minutach dodaj odsączoną kukurydzę i fasolę. Wlej pół szklanki wody lub bulionu i duś ok.30 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. 5 minut przed końcem wciśnij jeszcze jeden ząbek czosnku, aby jego smak był bardziej wyrazisty. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko, awokado lub łyżką kwaśnej śmietany. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz