wtorek, 22 marca 2016

Żurek wielkanocny

   Żurek wielkanocny, choć podawany nie tylko na Wielkanoc, kojarzy się głównie z tym świętem i tylko w ten jeden dzień wydaje się mieć wyjątkowy smak. Takie proste zupy wymagają, aby produkty, których używamy do ich przygotowania były najwyższej jakości. Warto więc zaopatrzyć się w naprawdę dobry zakwas żytni oraz swojską białą kiełbasę. Każdy ma swój sprawdzony przepis na żur. Podstawą mojego jest bulion warzywny, w którym gotuję kiełbasę, dodając później zakwasu i mocnych przypraw: tartego chrzanu i czosnku. W moim domu, przed podaniem zupy w Wielkanocną niedzielę, dodaje się święconkę: jajko, kawałęk kiełbaski albo boczku.


Składniki (na ok.8-10 porcji):
500ml zakwasu żytniego na żurek
ok.3l wody
włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por, natka pietruszki)
ok. 6 białych surowych kiełbas
pół szklanki śmietany
łyżka lub więcej tartego chrzanu (w zależności od gustu)
2 ząbki czosnku
łyżka suszonego majeranku
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku (ewentualnie wegeta lub magi)
 cukier 

Sposób przygotowania:
Włoszczyznę obierz/oczyść, korzenie pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka, zalej wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj ok.20 minut. Dodaj kiełbasę i gotuj jeszcze ok.20-30 minut, zbierając szumy. Po tym czasie wyciągnij kiełbasę, obierz ze skórki i pokrój. Wyciągnij warzywa z bulionu (marchew możesz pokroić na talarki i dodać z powrotem do zupy). Dodaj zakwas żytni, chrzan, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, zahartowaną śmietanę i dokładnie wymieszaj. Doprowadź do zagotowania, wrzuć kiełbasę i gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem (żur jest kwaśną zupą, dlatego trzeba wyważyć smaki dodając cukier). Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego!





zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz