Składniki (na ok.8-10 porcji):
500ml zakwasu żytniego na żurek
ok.3l wody
włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por, natka pietruszki)
ok. 6 białych surowych kiełbas
pół szklanki śmietany
łyżka lub więcej tartego chrzanu (w zależności od gustu)
2 ząbki czosnku
łyżka suszonego majeranku
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku (ewentualnie wegeta lub magi)
cukier
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę obierz/oczyść, korzenie pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka, zalej wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj ok.20 minut. Dodaj kiełbasę i gotuj jeszcze ok.20-30 minut, zbierając szumy. Po tym czasie wyciągnij kiełbasę, obierz ze skórki i pokrój. Wyciągnij warzywa z bulionu (marchew możesz pokroić na talarki i dodać z powrotem do zupy). Dodaj zakwas żytni, chrzan, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, zahartowaną śmietanę i dokładnie wymieszaj. Doprowadź do zagotowania, wrzuć kiełbasę i gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem (żur jest kwaśną zupą, dlatego trzeba wyważyć smaki dodając cukier). Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz