Składniki:
ok. 1,2 kg schabu bez kości
ok.2l wody
2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
łyżka pieprzu mielonego
2 łyżki soli
Sposób przygotowania:
Przygotuj zawiesinę, w której będzie gotował się schab: wymieszaj wodę z majonezem, solą, pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mięso umyj, osusz, włóż do garnka z zawiesiną i gotuj 5 minut. Zostaw do wystudzenia na noc w zalewie, w któej się gotowało. Rano ponownie gotuj schab przez 5 minut. Po wystudzeniu wyjmij mięso i osusz. Jest już gotowe do jedzenia. Smacznego!
Bardzo ciekawy przepis, choć lepiej nie wierzyć na słowo i samemu sprawdzić, czy faktycznie te 2x5 minut wystarczy ;) Domowa wędlina na święta to żelazna pozycja w naszym menu, bo jednak kupne mięsiwo pozostawia wiele do życzenia. Pełno w nich polepszaczy smaku, a za mało dobrej jakości mięsa. Co ważne, nie musimy mieć wędzarni, bo wędlinę możemy z powodzeniem ugotować w szynkowarze (lub garnku), upiec w piekarniku lub ususzyć (choć to wyższa szkoła jazdy). Ten schabik wygląda na bardzo delikatny i nieprzekombinowany, z chęcią go przygotuję : )
OdpowiedzUsuń5 minut gotowania jednego dnia i drugiego w zupełności wystarczy. Trzeba pamiętać, że schab stygnie w zalewie więc jego temperatura jeszcze przez jakiś czas po ściągnięciu z ognia jest wysoka :) schab wychodzi rzeczywiście bardzo delikatny ale aromatyczny - czuć wyraźnie czosnek i przyprawy, bardzo polecam, nie tylko od święta :)
Usuń