poniedziałek, 21 marca 2016

Sosy do jajek i mięs na zimno

   Jako dodatek do jajek oraz pieczonych mięs czy wędlin proponuję trzy sosy, spośród których każdy znajdzie swój ulubiony. Tradycyjna ćwikła jest idealna do pieczonej karkówki, łagodny dip twarożkowy z rzodkiewką i koperkiem dobrze komponuje się z jajkami i drobiem, natomiast pikantny i orientalny smak sosy curry z oliwkami to świetny dodatek zarówno do jajek jak i pieczonego lub gotowanego schabu.

 
Składniki (każdy sos to jedna nieduża miseczka ok.200ml)

1. Ćwikła:
 słoiczek drobno startych buraczków (lub ugotowane 2-3 buraki i starte)
2 łyżeczki tartego chrzanu (w zależności od upodobań może być więcej lub mniej)
szczypta soli, pieprzu i cukru (do smaku)
łyżeczka octu lub soku z cytryny 

Składniki wymieszać i odstawić na godzinkę do przegryzienia.

2. Sos twarożkowy z rzodkiewką i koperkiem:
twarożek lub serek śmietankowy 150-200g
łyżka śmietany
5 rzodkiewek
pół pęczka koperku
sól i pieprz do smaku

Twarożek lub serek wymieszaj z drobno startymi rzodkiewkami, posiekanym koperkiem, śmietaną. Przypraw do smaku.


3. Sos curry z oliwkami
2 łyżki majonezu
łyżka kwaśnej śmietany
ok.10 oliwek (czarne lub zielone, nadziewane lub nie)
pół łyżeczki curry
sól i pieprz do smaku

Majonez wymieszaj ze śmietaną i bardzo drobno posiekanymi oliwkami. Dopraw curry, solą i pieprzem. Udekoruj oliwkami.




zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz