Składniki (każdy sos to jedna nieduża miseczka ok.200ml)
1. Ćwikła:
słoiczek drobno startych buraczków (lub ugotowane 2-3 buraki i starte)
2 łyżeczki tartego chrzanu (w zależności od upodobań może być więcej lub mniej)
szczypta soli, pieprzu i cukru (do smaku)
łyżeczka octu lub soku z cytryny
Składniki wymieszać i odstawić na godzinkę do przegryzienia.
2. Sos twarożkowy z rzodkiewką i koperkiem:
twarożek lub serek śmietankowy 150-200g
łyżka śmietany
5 rzodkiewek
pół pęczka koperku
sól i pieprz do smaku
Twarożek lub serek wymieszaj z drobno startymi rzodkiewkami, posiekanym koperkiem, śmietaną. Przypraw do smaku.
3. Sos curry z oliwkami
2 łyżki majonezu
łyżka kwaśnej śmietany
ok.10 oliwek (czarne lub zielone, nadziewane lub nie)
pół łyżeczki curry
sól i pieprz do smaku
Majonez wymieszaj ze śmietaną i bardzo drobno posiekanymi oliwkami. Dopraw curry, solą i pieprzem. Udekoruj oliwkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz