środa, 16 marca 2016

Biała kiełbasa pieczona w cydrze z jabłkami i koprem włoskim

   Zazwyczaj białą kiełbasę na święta przygotowuje się smażoną na patelni, dodaje do żurku świątecznego lub piecze bez dodatków. Może się wydawać, że moja propozycja jest wykwintna i zbyt wyszukana, ale uwierzcie - wszystkie składniki są bardzo łatwo dostępne, danie jest delikatne, a zarazem aromatyczne i z pewnością pozytywnie zaskoczycie rodzinę oraz gości. Tak przygotowaną pieczoną kiełbasę możecie podawać również na obiad czy kolację.


 Składniki (standardowe naczynie żaroodporne):
biała kiełbasa - cienka lub gruba, tyle ile chcecie :)
2 jabłka
koper włoski
szklanka cydru
łyżka oleju
szczypta tymianku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Białą kiełbasę przysmaż na łyżce oleju, przez minutę z każdej strony - do lekkiego zrumienienia. Jabła umyj i pokrój na ósemki. Koper włoski obierz z zewnętrznych liści, odetnij nać i spód, następnie pokrój na ósemki. Jabłka i fenkuł (koper włoski) wyłóż na dno naczynia żaroodpornego, wlej szklankę cydru, posyp szczyptą tymianku. Na wierz ułóż kiełbasę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 °C przez ok.20 minut.
Smacznego!



zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz