czwartek, 24 marca 2016

Kolorowa sałatka jajeczna z selerem

   Sałatka jarzynowa - uwielbiam, ale czasami trzeba urozmaicić świąteczny stół i podać coś lżejszego. Nawet jeśli nie przepadasz za selerem warto się skusić z dwóch względów: seler konserwowy jest o wiele łagodniejszy niż świeży, a w połączeniu z innymi warzywami jego smak jest bardzo subtelny, wręcz niewyczuwalny. Jajka, warzywa i szynkę wymieszałam z sosem na bazie majonezu i jogurtu z dużą ilością koperku. Przepis możesz urozmaicić, dodając na przykład kiełki, brokuła czy ogórka.


Składniki (ok.5 porcji, na większe imprezy/święta należy podwoić składniki):
1 słoik selera konserwowego
3 jajka
pół czerwonej papryki
mała puszka kukurydzy
ok.100g szynki konserwowej lub zwykłej
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
pół pęczka koperku
kilka kropel soku z cytryny
sól i pieprz do smaku 

Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo. Majonez wymieszaj z jogurtem, posiekanym koperkiem i sokiem z cytryny. Seler i kukurydzę odcedź, przełóż do dużej miski. Paprykę, szynkę i jajka pokrój w ok.1cm kostkę, dodaj do miski i wymieszaj delikatnie z pozostałymi warzywami. Dodaj sos koperkowy, sól i pieprz do smaku i dokładnie połącz. Odstaw na ok. 1h do przegryzienia smaków. Udekoruj koperkiem lub jajkiem. Smacznego :)


zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz