poniedziałek, 21 marca 2016

Sos tatarski

   Sos tatarski, czyli posiekane marynowane grzybki lub pieczarki, cebulka i korniszony w majonezowo-śmietanowym sosie z nutką ostrej musztardy to perfekcyjny dodatek do pieczonych mięs i wędlin. Obowiązkowa pozycja na święta.

 
Składniki (duży litrowy słoik):
duży słoik marynowanych pieczarek lub grzybków
3 duże cebule
mały słoiczek korniszonów
4 łyżki majonezu
4 łyżki śmietany
łyżeczka musztardy (nie ziarnistej np.dijon)
sól i pieprz do smaku
posiekane jajko do dekoracji

Sposób przygotowania:
Warzywa posiekaj bardzo drobno. Powinna być taka sama ilość (objętościowo) posiekanych grzybków, cebuli i korniszonów. Wymieszaj z majonezem i śmietaną, dodaj musztardę, sól i pieprz. Dokładnie połącz. Przełóż do miseczki i udekoruj posiekanym jajkiem. W lodówce przechowuj do 3-4 dni. 



zBLOGowani.pl

1 komentarz:

  1. Domowy -najlepszy!Ja zapraszam na dip chrzanowy ;do jajek ,do wędlin i mięs ;
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/dip-chrzanowy.html

    OdpowiedzUsuń