środa, 16 marca 2016

Jajka faszerowane w trzech odsłonach

   Faszerowane jajka to idealna propozycja i przekąska na Wielkanoc. Istnieje naprawdę mnóstwo przepisów, bo jajka można nadziewać prawie wszystkim - począwszy od twarożku z nowalijkami, przez warzywa surowe lub podduszone, aż po wędzoną rybę. Zazwyczaj dodatek do nafaszerowania łączy się z ugotowanym żółtkiem i taką masą nadziewa się przekrojone na pół jajka. Jedno jest pewne - każdy znajdzie takie połączenie, które będzie mu najbardziej odpowiadać. Ja przygotowałam jajka w trzech wersjach: tradycyjne z pieczarkami oraz dwa eksperymenty, które wyszły równie pysznie. Zajrzyj niżej :)


Jajka faszerowane (każdy przepis jest na 3 ugotowane na twardo jajka)

1. Jajka faszerowane serkiem kozim i suszonymi pomidorami:
 2 łyżki kremowego serka koziego
4-5 suszonych pomidorów
szczypta soli i pieprzu

Jajka przekrój na pół. Połowę żółtek ugotowanych jaj wydrąż i wymieszaj z serkiem kozim i posiekanymi drobno suszonymi pomidorami. Nafaszeruj połówki jajek, udekoruj suszonymi pomidorami i szczypiorkiem.


 2. Jajka faszerowane pieczarkami:
ok. 5 dużych pieczarek
łyżka masła
szczypta soli i pieprzu

Pieczarki zetrzyj na tarce i usmaż na łyżce masła. Gdy woda odparuje przypraw szczyptą soli i pieprzu. Wymieszaj z ugotowanymi żółtkami i nadziej jajka. Udekoruj koperkiem.


3. Jajka faszerowane awokado:
pół awokado
szczypta soli, pieprzu, curry i ostrej papryki
kilka kropel soku z cytryny

Awokado obierz i zblenduj na gładką masę razem z połową żółtek. Przypraw solą, pieprzm i curry. Wyciśnij kilka kropel z cytryny. i wymieszaj. Nafaszeruj połówki jajek, posyp każdą ostrą papryką. 


Smacznego ! :)
zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz