czwartek, 24 marca 2016

Cytrynowa babka wielkanocna

   Bardzo szybka do zrobienia babka wielkanocna. Jeśli brak Ci czasu, masz niespodziewanych gości czy najzwyczajniej w świecie zjadłabyś coś słodkiego ta babka jest idealna w takim przypadku. Przygotowanie ciasta to kwestia 15 minut, a pieczenie - ok.35-40 minut. Składniki to podstawa każdej kuchni, a więc masło, jajka, mąka i cukier, czyli coś co zawsze jest pod ręką. Zamiast cytryny możesz użyć pomarańczy lub mandarynki. Polana gęstym lukrem z kandyzowaną pomarańczą pięknie prezentuje się na stole.


Składniki (forma na babkę o objętości ok.2l):
4 jajka
200g masła
szklanka cukru
1 szklanka mąki
0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej
skórka i sok z cytryny
łyżeczka proszku do pieczenia
do dekoracji lukier/cukier puder i kandyzowana skórka pomarańczy 

Sposób przygotowania:
Masło rozpuść w rondelku. Cytrynę wyszoruj, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, następnie dodaj do masła. Jajka o temperaturze pokojowej zmiksuj ze szklanką cukru na puszystą, gęstą i jasną masę (ok.8-10minut). Do masy jajecznej przesiej obie mąki i proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj wlewając cytrynowe masło. Formę posmaruj masłem i wysyp bułką tartą (polecam formy silikonowe, babka wychodzi bez problemu). Wyłóż ciasto i wsadź do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz ok.35-40 minut (do suchego patyczka). Gdy wystygnie udekoruj lukrem, kandyzowaną skórką pomarańczy lub posyp cukrem pudrem. Smacznego :)


zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz