Składniki (na 12 muffinów):
300g mąki
150g masła
150g czekolady (jakiej chcecie, oprócz tej nadziewanej)
szklanka cukru
2 jajka
170ml mleka
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
łyżka cukru wanilinowego
garść posiekanych orzechów (u mnie pistacje)
Sposób przygotowania:
Czekoladę i pistacje (lub dowolne orzechy) drobno posiekaj. Masło rozpuść w rondelku. Suche składniki (mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, sodę oczyszczoną) przesiej do jednej miski. W drugiej niedużej misce roztrzep jajka z mlekiem. Wlej masę jajeczną do suchych składników, wymieszaj łyżką 3-4 ruchami, wlej masło, dodaj posiekaną czekoladę, orzechy i bardzo krótko wymieszaj. Ciasto na muffiny powinno być gęste i grudkowate - dzięki temu jest puszyste. Wyłóż do formy z papilotkami i wstaw do piekarnika nagrzanego do ok.190 °C i piecz ok.25 minut, aż na wierzchu powstanie skorupka a wetknięty patyczek będzie suchy. Smacznego!
puszyste muffinki :) wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuń