środa, 30 marca 2016

Muffiny czekoladowe

   30 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Muffina. Z tej okazji postawiłam na klasykę ponadczasową - czekoladę. Przepis zapożyczyłam od niesamowitej Kwesti Smaku, której przepisy zawsze się sprawdzają. Od siebie dodałam odrobinę posiekanych pistacji, pominęłam też kawę zbożową, bo po prostu jej nie miałam, choć dzięki niej smak czekolady jest głębszy. Mimo braku kawy, muffiny wyszły świetnie - mocno czekoladowe, z chrupiącymi orzechami i skorupką na wierzchu - prawdziwa pochwała muffin!


Składniki (na 12 muffinów):
300g mąki
150g masła
150g czekolady (jakiej chcecie, oprócz tej nadziewanej)
szklanka cukru
2 jajka
170ml mleka
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
łyżka cukru wanilinowego
garść posiekanych orzechów (u mnie pistacje)
 
Sposób przygotowania:
Czekoladę i pistacje (lub dowolne orzechy) drobno posiekaj. Masło rozpuść w rondelku. Suche składniki (mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, sodę oczyszczoną) przesiej do jednej miski. W drugiej niedużej misce roztrzep jajka z mlekiem. Wlej masę jajeczną do suchych składników, wymieszaj łyżką 3-4 ruchami, wlej masło, dodaj posiekaną czekoladę, orzechy i bardzo krótko wymieszaj. Ciasto na muffiny powinno być gęste i grudkowate - dzięki temu jest puszyste. Wyłóż do formy z papilotkami i wstaw do piekarnika nagrzanego do ok.190 °C i piecz ok.25 minut, aż na wierzchu powstanie skorupka a wetknięty patyczek będzie suchy. Smacznego!



 

1 komentarz: