czwartek, 18 lutego 2016

Warzywna zapiekanka z soczewicy i purée z kalafiora

   Nie ma mięsa, wiem. Ale jest tak pyszne, że nawet nie poczujesz jego braku. Soczewica jest super alternatywą dla mięsa, jej białko jest drugim najlepiej przyswajalnym przez organizm człowieka białkiem pochodzenia roślinnego (85%) - dla porównania białko pochodzenia zwierzęcego jest przyswajalne w 96%. Ale tutaj chodzi również o smak! Ja soczewicę, ciecierzycę i inne strączkowe uwielbiam, choć nie każdy za nimi przepada. Dlatego dla podkręcenia smaku dodałam pieczarki, pomidory, czosnek - zrobił się troszkę oszukany sos alla bolognese, idealny np. do makaronu. Drugim głównym składnikiem dania jest kalafior w postaci purée z masłem i rozmarynem - niebiańsko pyszne. Tak więc soczewicę z warzywami przykryłam purée z kalafiora i zapiekłam z mozarellą. Pełnowartościowe dania pełne smaku.


Składniki (na ok. 4-5 osób):
szklanka soczewicy lub puszka już ugotowanej
ok.10 pieczarek
puszka pomidorów lub 3 świeże
pół kalafiora (resztę zostaw na kalafiorową :)) 
kulka mozarelli
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
pół szklanki śmietanki 30%
pół łyżeczki suszonego rozmarynu
pół łyżeczki majeranku
sól i pieprz do smaku
szczypta ostrej papryki, kminu rzymskiego, gałki muszkatołowej
szczypta cukru

Sposób przygotowania:
Soczewicę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. W garnku zagotuj wodę, posól, dodaj kalafiora podzielonego na różyczki i ugotuj do miękkości. Odcedź, dodaj łyżkę masła, śmietankę, przypraw rozmarynem, gałką muszkatołową, solą, pieprzem i zblenduj lub potłucz na purée. Postaw na ogniu i podgrzewaj jeszcze przez kilka minut, odstaw. Na rozgrzaną patelnię wrzuć łyżkę masła, następnie posiekany czosnek, smaż kilka sekund. Dodaj umyte i pokrojone na pół lub ćwiartki pieczarki, podsmażaj, aż woda odparuje. Dołóż pomidory, ugotowaną soczewicę, przypraw solą, pieprzem, szczyptą cukru, ostrą papryką, kminkiem i majerankiem (majeranek zawsze w parze ze strączkowymi). Duś przez ok.10 minut, aż wszystkie smaki się połączą. Na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego odrobiną masła lub oliwy wyłóż soczewicę z warzywami, następnie delikatnie przykryj purée z kalafiora. Na wierzch ułóż plastry mozarelli. Zapiekaj ok.30 minut w 180°C do. Smacznego! 


najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem pochodzenia roślinnego (85 proc.). Dla porównania - przyswajalność mięsa wynosi 96 proc.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy_41091.html
najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem pochodzenia roślinnego (85 proc.). Dla porównania - przyswajalność mięsa wynosi 96 proc.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy_41091.html
jest najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem pochodzenia roślinnego (85 proc.). Dla porównania - przyswajalność mięsa wynosi 96 proc.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy_41091.html
jest najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem pochodzenia roślinnego (85 proc.). Dla porównania - przyswajalność mięsa wynosi 96 proc.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy_41091.html
Wegetariański obiad VI

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz