środa, 24 września 2014

Tagliatelle z kurkami w kremowym sosie

   Właściwie sezon na grzyby trwa od jakiegoś czasu, aż wstyd, że tak późno się za nie zabrałam... Grzyby uwielbiam pod każdą postacią - zupa, risotto, pierogi, z makaronem, w tarcie, smażone, duszone ze śmietaną - niebo w gębie. Pierwsze wspomnienie kulinarne z grzybami w tle to babcine pierogi z kapustą i grzybami oraz zupa grzybowa na Boże Narodzenie. Niezapomniany zapach i smak, na szczęscie wraca co roku. Śmietanowy sos grzybowy już był, ale nie zdążyłam ze zdjęciami. Dziś dzień prawie wolny, postanowiłam trochę rozpieścić starsze pokolenie kobiet w mojej rodzinie makaronem z kremowym sosem z kurkami i niebieskim serem pleśniowym. Robi się szybko, równie szybko znika.


Składniki (na 3 osoby):
ok.200g makaronu tagliatelle (lub dwie/trzy garści na jedną osobę)
200g świeżych kurek
ok.250g  śmietany 18% (ale następnym razem użyję słodszej 30%)
1 mała cebula
2 łyżki masła
pół ząbku czosnku
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
sól i dużo świeżo grubo zmielonego pieprzu
koperek lub natka pietruszki


Sposób przygotowania:
Kurki oczyść. Większe pokrój na 2 lub 3 części, małe zostaw w całości, są urocze :) Nastaw wodę na makaron, gdy się zagotuje, posól i wrzuć wstążki. Ugotowane aldente odcedź i odstaw. Na rozgrzane masło wrzuć drobno posiekaną cebulę i czosnek, smaż 2 minuty. Następnie dodaj grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Duś ok. 10 minut. Śmietanę zahartuj wlewając 2 łyżki gorącej wody i trochę sosu spod grzybów, wymieszaj, dolej do garnka z kurkami. Duś jeszcze ok.10 minut. Dodaj posiekany koperek lub natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem. Wrzuć tagliatelle, szybko wymieszaj i wykładaj na talerze. Posyp pokruszonym serem pleśniowym i wbijaj widelec!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz