wtorek, 7 października 2014

Tarta limonkowa

Tartę, a raczej sernik limonkowy robię zawsze kiedy chcę zrobić niespodziankę siostrze na specjalną okazję, więc w sumie nie jest to już dla niej wielkie zaskoczenie. Jednak za każdym razem jesteśmy zdziwione jak bardzo jest pyszna - kremowa, delikatna, kwaskowa i słodka zarazem, na pokruszonych ciasteczkach owsianych. Wystarczy 20 minut, by po kilku godzinach delektować się najwolniej jak można, bo aż szkoda szybko ją zjeść, jest taka pyszna.


Składniki:
500g serka mascarpone
300ml śmietanki 30% lub 36%
3 limonki
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
opakowanie ciasteczek owsianych
1/3 kostki masła

Sposób przygotowania:
Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wrzątku, mieszaj od czasu do czasu kiedy będzie stygnąć. Roztop masło w rondelku. Ciastka drobno pokrusz (możesz włożyć je do woreczka i potraktować wałkiem lub rozgnieść łyżką), połącz z ostudzonym masłem i wyłóż dno formy. Wstaw na chwilę do lodówki aby spód stężał. Słodką śmietankę ubij (mikserem lub trzepaczką) z cukrem pudrem na sztywno, następnie dodawaj po dużej łyżce serka mascarpone i delikatnie wymieszaj. Limonki sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę, wyciśnij sok i dodaj do masy. Wlej ostudzoną żelatynę i wszystko razem połącz. Masę wyłóż na spód i wstaw do lodówki na kilka godzin.

3 komentarze: