(na 3-4 porcje):
4 garście rukoli
4 małe lub 2 duże gruszki
kilka grubo posiekanych orzechów włoskich
6 plastrów boczku
ok.150g sera z niebieską pleśnią
Sos:
3 łyżki oliwy/oleju (lub tłuszcz ze smażenia boczku)
łyżka octu balsamicznego
szczypta soli i pierzu
łyżeczka musztardy (użyłam chrzanowej i wyszło super)
Sposób przygotowania:
Rukolę umyj, osusz i wyłóż na talerz. Gruszki umyj, ale nie obieraj, wytnij tylko gniazda nasienne. Przekrój na ćwiarki, następnie w plastry. Boczek usmaż na rozgrzanej patelni na rumiano (bez tłuszczu). Składniki sosu wymiaszaj razem (np. w słoiczku lub trzepaczką w miseczce). Na rukolę wyłóż plastry gruszki, posyp pokruszonym serem, boczkiem i posiekanymi orzechami. Polej delikatnie vinegretem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz