Składniki (blaszka o wymiarach 25x25cm):
Spód:
200g ciasteczek owsianych
50g masła
Masa z kaszy manny:
10 łyżek kaszy manny
500ml mleka
500ml śmietanki 30%
sok i skórka z jednej cytryny
50g masła
łyżka cukru
Mus truskawkowy:
2 szklanki truskawek
1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa
ok.100ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
Masa z kaszy manny: odmierz 10 łyżek kaszy i przesyp do szklanki. Mleko i śmietanę postaw na średnim ogniu, gdy zacznie się gotować dosypuj stopniowo kaszę cały czas mieszając. Gotuj przez ok.2 minuty, następnie zdejmij z ognia i mieszaj, aż masa mocno zgęstnieje. Dodaj masło (może być z lodówki, roztopi się w gorącej masie), sok i skórkę otartą z jednej cytryny, cukier i zblenduj na gładką masę - zajmie to ok.5 minut. Odstaw do wystudzenia, od czasu do czasu mieszając.
Mus truskawkowy: truskawki oczyść, usuń szypułki i zblenduj na gładko (najlepiej w pojemniki z miarką). Jeśli jest mniej niż 500ml dopełnij śmietanką (u mnie truskawek po zblendowaniu było ok.400ml). Masę truskawkową przelej do garnuszka, zagotuj i dosyp galaretkę (zamiast w wodzie, rozpuszczamy ją w truskawkowym musie ze śmietanką). Dokładnie wymieszaj, aby galaretka dobrze się rozpuściła i nie było kryształków.
Ciasteczka pokrusz (np. wsyp je do woreczka i potłucz za pomocą tłuczka lub wałka) i wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż na dno formy, wygładź i wsadź do lodówki.
Gdy masa z kaszy manny będzie miała temperaturę pokojową lub niewiele wyższą, możesz ją wylać na spód z ciasteczek. Wierz wygładź i ponownie wstaw do lodówki. Kiedy mus truskawkowy zacznie tężeć wylej go na ciasto, wyrównaj i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podawaj ze świeżymi truskawkami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz