Składniki (na 2 porcje):
dwie duże garście młodego świeżego szpinaku
po ok.5 dużych truskawek (lub kilka więcej mniejszych)
2 gruszki
ok.100g sera blue (z niebieską pleśnią)/ może być też feta
dressing:
łyżka konfitury malinowej
łyżka oliwy
łyżeczka octu
szczypta soli
szczypta grubo mielonego pieprzu
Sposób przygotowania:
Szpinak (jeśli nie był wcześniej myty) opłucz i osusz. Truskawki również oczyść, usuń szypułki, większe przekrój na pół. Gruszki obierz, przekrój na 4, usuń gniazda nasienne, następnie każdą ćwiartkę pokrój na cienkie paski. Składniki dressingu dokładnie ze sobą wymieszaj. Na talerz wyłóż szpinak, ułóż plastry gruszki, truskawki, pokrusz ser pleśniowy na wierzch, a całość skrop dressingiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz