wtorek, 7 czerwca 2016

Sałatka ze szpinakiem, truskawkami, gruszką i serem blue

   Połączenie szpinaku, truskawek i sera pleśniowego może wydawać się nietrafione, ale właśnie dlatego, że składniki są tak różne, świetnie się razem komponują. Lekko goryczkowy szpinak, słodkie, orzeźwiające truskawki i mocny w smaku ser pleśniowy bardzo dobrze uzupełniają się,  a smak podkręca dressing z konfitury truskawkowej z odrobiną octu i grubo mielonego pieprzu. Sprawdźcie sami.


Składniki (na 2 porcje):
dwie duże garście młodego świeżego szpinaku
po ok.5 dużych truskawek (lub kilka więcej mniejszych)
2 gruszki
ok.100g sera blue (z niebieską pleśnią)/ może być też feta

dressing:
łyżka konfitury malinowej
łyżka oliwy
łyżeczka octu
szczypta soli
szczypta grubo mielonego pieprzu


Sposób przygotowania:
Szpinak (jeśli nie był wcześniej myty) opłucz i osusz. Truskawki również oczyść, usuń szypułki, większe przekrój na pół. Gruszki obierz, przekrój na 4, usuń gniazda nasienne, następnie każdą ćwiartkę pokrój na cienkie paski. Składniki dressingu dokładnie ze sobą wymieszaj. Na talerz wyłóż szpinak, ułóż plastry gruszki, truskawki, pokrusz ser pleśniowy na wierzch, a całość skrop dressingiem. Smacznego!


"Czas na szpinak 6!" Wegetariański obiad VII Milion smaków truskawek - edycja trzecia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz