środa, 1 czerwca 2016

Sałatka z pomidorków cherry, czerwonej fasoli i fety

   Ta sałatka powstała przez kompletny przypadek - z przygotowań do grilla i przyrządzania innych potraw zostało trochę pomidorków cherry, pół puszki czerwonej fasoli, troszkę fety. Po dodaniu czerwonej cebuli, dressingu z musztardy i natki pietruszki (lub tak jak na zdjęciu - bazyli) powstała sałatka idealna na grilla, ale też świetny dodatek do mięs. Można ją zapakować do pojemnika i zabrać do pracy (należy ją przygotować jednak tuż przed wyjściem, aby pomidorki nie puściły zbyt dużo soku).

 
Składniki (duży półmisek, ok 6-8 porcji):
ok.500g pomidorków koktajlowych
puszka czerwonej fasoli
czerwona cebula
kostka sera typu feta (ok.200g)
garść natki pietruszki lub bazylii

dressing:
łyżka łagodnej musztardy
łyżeczka miodu lub szczypta cukru
łyżka octu np. jabłkowego
szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:
Składniki dressingu wymieszaj dokładnie, aby powstała emulsja i odstaw. Pomidorki umyj, większe przekrój na ćwiartki, mniejsze na pół, przełóż do miski lub naczynia, w którym możesz swobodnie mieszać. Fasolę odcedź, przelej zimną wodą i dodaj do pomidorków. Posiekaj czerwoną cebulę w kostkę lub cienkie piórka, wymieszaj z warzywami i przełóż wszystko na półmisek. Polej dressingiem. Fetę pokrój w ok2cm kostkę, ułóż na wierzchu. Posyp posiekaną natką pietruszki lub listkami bazylii. Smacznego!




Wegetariański obiad VII

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz