Składniki (duży półmisek, ok 6-8 porcji):
ok.500g pomidorków koktajlowych
puszka czerwonej fasoli
czerwona cebula
kostka sera typu feta (ok.200g)
garść natki pietruszki lub bazylii
dressing:
łyżka łagodnej musztardy
łyżeczka miodu lub szczypta cukru
łyżka octu np. jabłkowego
szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
Składniki dressingu wymieszaj dokładnie, aby powstała emulsja i odstaw. Pomidorki umyj, większe przekrój na ćwiartki, mniejsze na pół, przełóż do miski lub naczynia, w którym możesz swobodnie mieszać. Fasolę odcedź, przelej zimną wodą i dodaj do pomidorków. Posiekaj czerwoną cebulę w kostkę lub cienkie piórka, wymieszaj z warzywami i przełóż wszystko na półmisek. Polej dressingiem. Fetę pokrój w ok2cm kostkę, ułóż na wierzchu. Posyp posiekaną natką pietruszki lub listkami bazylii. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz