Składniki (ok.2l kompotu)
3 łodygi rabarbaru
ok.300g truskawek (nie odmierzałam, wrzuciłam kilka garści)
1,5l wody
łyżka cukru
ewentualnie sok i skórka z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
Rabarbar pokrój na 2cm kawałki, wrzuć do dużego garnka razem z truskawkami i podgrzewaj na średnim ogniu, aż puszczą sok. Dodaj łyżkę cukru (jeśli lubisz słodkie kompoty lub dodajesz sok z cytryny, wówczas dorzuć jeszcze jedną łyżkę cukru) i rozgnieć owoce łyżką. Teraz możesz dodać sok z cytryny i otartą skórkę. Zalej wodą i gotuj ok.10 minut. Odstaw do wystudzenia, następnie odcedź i przelej do dzbanka. Podawaj z lodem, miętą lub cząstkami cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz