środa, 18 maja 2016

Makaron ze szparagami, pomidorkami i fetą

   Siła tkwi w prostocie. Bardzo lubię gotować tylko z kilku składników, które uzupełniają się i tworzą danie idealne. Tak jest w tym przypadku - bardzo chrupiące szparagi (bo wrzucone na wrzątek tylko na minutę), słodkie pomidorki i kremowa feta. Lekkie danie na wiosenny obiad.

 
Składniki (2 porcje)
ok.150g makaronu spaghetti lub innego długiego
pół pęczka szparagów (ok.250g)
dwie garście pomidorków koktajlowych
ok.100g fety
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy
łyżka soku z cytryny
pół ząbka czosnku 

Sposób przygotowania:
Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół. Makaron wrzuć na osolony wrzątek i gotuj według instrukcji na opakowaniu. Szparagi zegnij na końcu, powinny złamać się w miejscu, w którym kończy się zdrewniała część warzywa. Pokrój ukośnie na ok.4-5cm kawałki zachowując główki w całości. Dorzuć do makaronu, gdy jest prawie gotowy, gotuj razem minutę lub dwie, odcedź. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, dodaj posiekany czosnek i podsmaż kilka sekund, następnie dorzuć makaron ze szparagami, przypraw szczyptą soli, pieprzu i skrop sokiem z cytryny. Wyłóż na talerze, dodaj pokrojone pomidorki i pokruszoną fetę. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz