wtorek, 10 maja 2016

Palmiery kokosowe

   Palmiery to ciasteczka  z ciasta francuskiego z farszem, który może być różnoraki - może to być cynamon z cukrem (klasyczne palmiery), dżem, krem czekoladowy lub orzechowy, posiekane orzechy karmelizowane w miodzie czy wiórki kokosowe. Palmiery można zrobić również z farszem wytrawnym - z serem, szynką, suszonymi pomidorami czy ziołami. Charakteryzują się sposobem zawijania ciasta - ciasto zawija się wzdłuż dwóch równoległych boków do środka, aż powstanie podwójny rulon. Bardzo prosty przepis na ekspresowy deser czy przekąskę.

 
Składniki (na ok.15 ciasteczek):
arkusz ciasta francuskiego
100g wiórek kokosowych
pół szklanki mleka lub słodkiej śmietanki 30% lub 36%
żółtko
2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:
Mleko lub śmietankę zagotuj z cukrem, dodaj wiórki kokosowe i podgrzewaj na małym ogniu, aż wchłoną płyn, następnie ostudź. Ciasto francuskie rozłóż na blacie lub stolnicy, lekko rozwałkuj. Na całą powierzchnię wyłóż wiórki kokosowe. Zawijaj dłuższe boki ciasta do środka, aż się spotkają tworząc podwójny rulon. Pokrój na plastry grubości ok. 2 cm bardzo ostrym nożem. Posmaruj rozkłóconym żółtkiem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok.15 minut, aż zrobią się złote. Smacznego!


1 komentarz: