Składniki (na ok.15 ciasteczek):
arkusz ciasta francuskiego
100g wiórek kokosowych
pół szklanki mleka lub słodkiej śmietanki 30% lub 36%
żółtko
2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Mleko lub śmietankę zagotuj z cukrem, dodaj wiórki kokosowe i podgrzewaj na małym ogniu, aż wchłoną płyn, następnie ostudź. Ciasto francuskie rozłóż na blacie lub stolnicy, lekko rozwałkuj. Na całą powierzchnię wyłóż wiórki kokosowe. Zawijaj dłuższe boki ciasta do środka, aż się spotkają tworząc podwójny rulon. Pokrój na plastry grubości ok. 2 cm bardzo ostrym nożem. Posmaruj rozkłóconym żółtkiem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok.15 minut, aż zrobią się złote. Smacznego!
Uwielbiam te ciastka:)
OdpowiedzUsuń