Składniki (2-3 porcje):
torebka kaszy orkiszowej lub innej
dwie małe cukinie lub jedna duża
słoik marynowanej papryki
puszka ciecierzycy
ząbek czosnku
po pół łyżeczki: ostrej papryki, mielonego kminu, majeranku
sól i pieprz do smaku
łyżka oleju/oliwy
liście bazylii (garść)
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Cukinię dobrze umyj lub obierz, pokrój w plasterki. Na rozgrzaną głęboką patelnię lub do garnka wlej oliwę/olej i smaż cukinię na średnim ogniu przez ok.5 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz odsączoną z zalewy ciecierzycę. Przeciśnij ząbek czosnku i duś razem kilka minut. Przypraw papryką, kminkiem, majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Dodaj kaszę i wszystko delikatnie wymieszaj. Liście bazylii porwij i dorzuć do kaszy z warzywami. Podawaj gorące. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz