czwartek, 12 maja 2016

Kasza orkiszowa z ciecierzycą, cukinią i marynowaną papryką

   Kasza z warzywami to jedno z tych dań, które zajmuje nam 30 minut w kuchni. Mieszankę warzyw możemy wybierać dowolnie - szpinak z pieczarkami, warzywa korzeniowe takie jak marchew czy seler, por, bakłażan, pomidory, szparagi itd itd, wybór jest bardzo duży. Cukinia i papryka to połączenie, które zawsze się sprawdza. Jednak zamiast świeżej papryki, dodałam tą marynowaną w occie i miodzie. Lekko słodki i zarazem cierpki smak idealnie zgrywa się z delikatną kaszą i chrupiącą cukinią. Dopełnieniem jest moja ulubiona ciecierzyca. Bardzo zdrowe i lekkie danie. Polecam jako lunch box do pracy!


Składniki (2-3 porcje):
torebka kaszy orkiszowej lub innej
dwie małe cukinie lub jedna duża
słoik marynowanej papryki
puszka ciecierzycy
ząbek czosnku
po pół łyżeczki: ostrej papryki, mielonego kminu, majeranku
sól i pieprz do smaku
łyżka oleju/oliwy
liście bazylii (garść)

Sposób przygotowania:
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Cukinię dobrze umyj lub obierz, pokrój w plasterki. Na rozgrzaną głęboką patelnię lub do garnka wlej oliwę/olej i smaż cukinię na średnim ogniu przez ok.5 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz odsączoną z zalewy ciecierzycę. Przeciśnij ząbek czosnku i duś razem kilka minut. Przypraw papryką, kminkiem, majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Dodaj kaszę i wszystko delikatnie wymieszaj. Liście bazylii porwij i dorzuć do kaszy z warzywami. Podawaj gorące. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz