Składniki (2 porcje):
ok.300g łososia (po 150g)
1/4 ananasa
1 awokado
1 limonka
szczypta soli i ostrej papryki
bazylia lub kolendra (kilka listków)
2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Łososia umyj i osusz (ja zdjęłam skórę, ponieważ za nią nie przepadam, ale możesz ją zostawić). Podziel na dwie równe porcje. Skrop sokiem z połowy limonki, delikatnie posól i oprósz ostrą papryką. Wykrój 1/4 ananasa, obierz i wytnij twardy środek. Pokrój w małą kostkę. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, zdejmij skórę i pokrój w taką samą kostkę jak ananasa. Posiekaj bazylię lub kolendrę. Całość skrop sokiem z pozostałej części limonki, przypraw szczyptą soli, polej łyżką oliwy i delikatnie wymieszaj. Rybę osusz ręcznikiem papierowym, przełóż do naczynia do zapiekania lub małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz ok.10-12 minut, łosoś ma być lekko różowy w środku. Podawaj z salsą i cząstką limonki lub cytryny. Smacznego!
Ja jestem miłośnikiem łososia i w ogóle ryb wszelkich. bardzo udana kompozycja dania. Gratulacje :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia