piątek, 13 maja 2016

Pieczony łosoś z salsą z awokado i ananasa

   Coś dla miłośników łososia! Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb, najbardziej lubię ją pieczoną lub grillowaną. Łosoś jest bardzo szybki w przygotowaniu - wystarczy skropić go cytryną, delikatnie przyprawić, obłożyć ziołami (świetnie pasuje koperek!) i wstawić na 10 minut do mocno nagrzanego piekarnika. Do tego coś lekkiego na przykład salsa z awokado i ananasa. Jeszcze dwa lata temu nie znosiłam ananasa, teraz jest to jeden z moich ulubionych owoców, smaki ciągle się zmieniają. W połączeniu z delikatnym i kremowym awokado, odrobiną oliwy i przypraw powstaje salsa, która wybucha smakiem :) Bardzo zdrowe danie - bez smażenia, zdrowe tłuszcze omega3, witaminy i odrobina słodyczy w ananasie - czego chcieć więcej?

 
Składniki (2 porcje):
ok.300g łososia (po 150g)
1/4 ananasa
1 awokado
1 limonka
szczypta soli i ostrej papryki
bazylia lub kolendra (kilka listków)
2 łyżki oliwy 

Sposób przygotowania:
Łososia umyj i osusz (ja zdjęłam skórę, ponieważ za nią nie przepadam, ale możesz ją zostawić). Podziel na dwie równe porcje. Skrop sokiem z połowy limonki, delikatnie posól i oprósz ostrą papryką. Wykrój 1/4 ananasa, obierz i wytnij twardy środek. Pokrój w małą kostkę. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, zdejmij skórę i pokrój w taką samą kostkę jak ananasa. Posiekaj bazylię lub kolendrę. Całość skrop sokiem z pozostałej części limonki, przypraw szczyptą soli, polej łyżką oliwy i delikatnie wymieszaj. Rybę osusz ręcznikiem papierowym, przełóż do naczynia do zapiekania lub małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz ok.10-12 minut, łosoś ma być lekko różowy w środku. Podawaj z salsą i cząstką limonki lub cytryny. Smacznego!






1 komentarz:

  1. Ja jestem miłośnikiem łososia i w ogóle ryb wszelkich. bardzo udana kompozycja dania. Gratulacje :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń