Składniki (ok.12 muszli, 2-3 porcje):
ok.12 muszli makaronowych
200g ricotty
250g mascarpone
3 łyżki drobno startego parmezanu lub innego ostrego sera
żółtko
duża garść liści bazylii
2 ząbki czosnku
2 duże pomidory
sól i pieprz do smaku
szczypta ostrej papryki
łyżka oliwy do wysmarowania formy żaroodpornej
Sposób przygotowania:
Musze ugotuj w osolonej wodzie prawie do miękkości, odcedź, przelej zimną wodą i odstaw. W misce wymieszaj wszystkie rodzaje sera, przypraw wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem, ostrą papryką i połową posiekanej bazylii. Dodaj żółtko i połącz w jednolitą masę. Pomidory umyj i pokrój na grube plastry. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, ułóż pomidory i plastry czosnku. Do każdej muszli nałóż łyżkę farszu. Muszle układaj na pomidorach, posyp listkami bazylii. Zapiekaj przez ok.15-20 minut w 180°C. Udekoruj świeżą bazylią. Smacznego!
Mniam! Uwielbiam takie smaki :)
OdpowiedzUsuńMi też makaron zawsze nastrój poprawia, uwielbiam <3 A Twoja propozycja niezwykle smacznie się prezentuje, muszle z ricotta, parmezanem i bazylią już brzmią cudownie, a jak muszą smakować :>
OdpowiedzUsuńI przy tym serdecznie witam i dziękuję za udział w akcji Viva Ricotta! :)