czwartek, 5 maja 2016

Muszle makaronowe z ricottą i parmezanem zapiekane z pomidorami i bazylią

   Makarony zawsze poprawiają humor, niezależnie z czym i w jakiej postaci je podamy. To sprawdzone. Chciałam zrobić coś bardzo prostego i szybkiego, wertowałam więc jedną z moich ulubionych książek kucharskich "Fast, fresh, simple" Donny Hay, która jest w Australii ikoną domowego gotowania. Stawia na trzy warunki, aby jedzenie i gotowanie było przyjemne - szybko, świeżo, prosto. I sprawdza się to w 100%. Muszle podgotowałam przez kilka minut, następnie napełniłam serowym farszem zrobionym w kilka chwil. Pomidora pokroiłam na grube plastry, zerwałam liście bazylii i wszystko zapiekałam ok.20 minut. FAST, FRESH, SIMPLE!


Składniki (ok.12 muszli, 2-3 porcje):
ok.12 muszli makaronowych
200g ricotty
250g mascarpone
3 łyżki drobno startego parmezanu lub innego ostrego sera
żółtko
duża garść liści bazylii
2 ząbki czosnku
2 duże pomidory
sól i pieprz do smaku 
szczypta ostrej papryki
łyżka oliwy do wysmarowania formy żaroodpornej


Sposób przygotowania:
Musze ugotuj w osolonej wodzie prawie do miękkości, odcedź, przelej zimną wodą i odstaw. W misce wymieszaj wszystkie rodzaje sera, przypraw wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem, ostrą papryką i połową posiekanej bazylii. Dodaj żółtko i połącz w jednolitą masę. Pomidory umyj i pokrój na grube plastry. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, ułóż pomidory i plastry czosnku. Do każdej muszli nałóż łyżkę farszu. Muszle układaj na pomidorach, posyp listkami bazylii. Zapiekaj przez ok.15-20 minut w 180°C. Udekoruj świeżą bazylią. Smacznego!




Viva Ricotta! edycja III

2 komentarze:

  1. Mniam! Uwielbiam takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi też makaron zawsze nastrój poprawia, uwielbiam <3 A Twoja propozycja niezwykle smacznie się prezentuje, muszle z ricotta, parmezanem i bazylią już brzmią cudownie, a jak muszą smakować :>
    I przy tym serdecznie witam i dziękuję za udział w akcji Viva Ricotta! :)

    OdpowiedzUsuń