piątek, 10 czerwca 2016

Tarta na kruchym cieście z botwinką i fetą

   Może nie jestem mistrzynią w ozdabianiu tarty ciastem kruchym na wierzchu, ale śmiało mogę się wytłumaczyć, że ta tarta nie musi wyglądać pięknie, bo w smaku jest prze-bos-ka. Sezon na botwinkę jest krótki, trzeba go wykorzystać w pełni. Do botwiny pasują proste smaki, takie jak kremowy ser feta (najlepszy byłby kozi, ale przyznaję z ręką na sercu, że o nim zapomniałam!). Farsz tarty zalałam masą jajeczną ze śmietaną, przykryłam paskami ciasta kruchego i upiekłam na złoto. Smakuje równie dobrze na gorąco jak na zimno, lecz po wyciągnięciu z pieca należy odczekać ok.10 minut, wówczas tarta będzie się lepiej (i ładniej, nie rozwali się) kroić.


Składniki (forma do tarty o śr. ok.30cm - ok.6-8porcji):

Ciasto kruche:
z twojego ulubionego przepisu lub:
300g mąki
150g masła
2 żółtka
pół łyżeczki soli
bardzo zimna woda 

Farsz:
pęczek botwiny
pół pęczka koperku
ok.200g sera typu feta lub koziego
ząbek czosnku
3 jajka
3 łyżki śmietany 18%
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli i pieprzu do smaku
łyżka soku z cytryny
szczypta cukru
łyżka masła lub oliwy

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej na blat lub stolnicę, bardzo zimne masło pokrój na małe kawałki i dodaj do mąki, oddziel żółtka od białek (z białek zrób np. beziki), posól i szybko wyrób ciasto (na początku samymi palcami, aż ciasto przybierze konsystencję mokrego piasku, a później zagniataj do powstania zwartej kuli). Zawiń w folię i wstaw do lodówki. Botwinę opłucz, osusz i pokrój na ok.1-2cm kawałki (liście i łodyżki). Małe buraczki dokładnie wyszoruj, pokrój na bardzo cienkie plasterki, włóż do miseczki, skrop sokiem z cytryny i przypraw delikatnie solą i pieprzem. Na średnim ogniu roztop masło, wrzuć rozgnieciony ząbek czosnku, po kilku sekundach dodaj posiekaną botwinę (bez buraczków). Smaż kilka minut, aż łodyżki zmiękną. Przypraw gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, cukrem (zawsze do buraków lub botwiny dodaję odrobinę soku z cytryny lub octu i szczyptę cukru) solą i pieprzem (soli daj tylko szczyptę, ponieważ feta jest dosyć słona), następnie zdejmij z ognia i ostudź. Wyjmij ciasto z lodówki, blat podsyp mąką, 3/4 ciasta rozwałkuj na ok.0,5cm placek i wyklej nim formę do tarty (boki również). Nakłuj widelcem i wsadź do piekarnika rozgrzanego do 170 °C na ok.10 minut. Jajka połącz ze śmietaną, koperek drobno posiekaj, wymieszaj wszystko z botwinką, następnie wkrusz fetę i jeszcze raz delikatnie przemieszaj. Pozostałą część ciasta rozwałkuj na cienki placek i powycinaj długie paski o szer. ok.2cm. Na podpieczony spód wylej masę jajeczną z botwiną, połóż plasterki buraczków, delikatnie rozłóż na wierzchu paski ciasta dolepiając je dokładnie do brzegów (jeśli się nie uda, nie przejmuj się :) ). Piecz ok.20-25 minut w 170°C. Udekoruj bazylią, natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego!



Wegetariański obiad VII

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz