Składniki (na 2 porcje):
Ryba:
ok. 150-170g filetu z łososia na porcje
pieprz cytrynowy
sól
skórka z połowy cytryny
olej do smażenia
Kuskus:
pół szklanki kuskusu
pół zielonej papryki
1 pomidor
pół czerwonej cebuli
pół papryczki chilli
sól, pieprz, curry, kumin, suszone chilli jalapeno
Sos koperkowy:
kubek jogurtu naturalnego
pół pęczka koperku
ząbek czosnku
sól, pieprz
sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Łososia oprósz solą, pieprzem cytrynowym, posyp skórką cytrynową i wstaw na ok. pół godziny do lodówki. Zrób sos: jogurt połącz z posiekanym koperkiem, szczyptą soli, pieprzu, wyciśnij ząbek czosnku, kilka kropel z cytryny i dokładnie wymieszaj - do lodówki. Czas na warzywa: pokrój w drobną kostkę paprykę, pomidora, czerwoną cebulę i chilli. Wyjmij łososia, niech osiągnie temperaturę pokojową przed smażeniem. Pół szklanki kuskusu wsyp do miski, dodaj odrobinę soli, pieprzu, curry, kumin (po ćwierć łyżeczki) i kilka suszonych chilli jalapeno. Zalej wrzątkiem tak, aby przykryć kuskus (ok. 0,5cm nad kuskusem), przykryj np. talerzem na 3-4 minuty. Na rozgrzaną patlenię wlej 2 łyżki oleju, łososia smaż maksimum po 2 minuty z każdej strony, nie dłużej, bo będzie przesuszony. Odkryj kuskus, wymieszaj go widelcem (będzie wtedy puszysty) z warzywami. Wyłóż na talerz kukus, łososia obok, sos gotowy do gaszenia ostrości! Pyszota!
dołączam się do fanklubu łososia :)
OdpowiedzUsuńWygląda mniami!